V.l.n.r.: Luuk Vermeer, Bert van Elten, Aalt van Tongeren en Ina Hendriks-Schaafsma. De overall-winnaar van de fotowedstrijd 2018 is Ina Hendriks-Schaafsma. (Foto: Aalt Guliker)
V.l.n.r.: Luuk Vermeer, Bert van Elten, Aalt van Tongeren en Ina Hendriks-Schaafsma. De overall-winnaar van de fotowedstrijd 2018 is Ina Hendriks-Schaafsma. (Foto: Aalt Guliker)

Ina Hendriks-Schaafsma overall-winnaar fotowedstrijd

NIJKERK -Ongeveer 80 mensen kwamen vorige week af op de jaarlijkse openbare avond van de Vereniging Natuurfotografen Nijkerk. In het clubgebouw de Visburg waren de stoelen in een theateropstelling geplaatst, zodat alle bezoekers goed zicht hadden op het scherm. Met een beamer werden de hele avond fraai foto's geprojecteerd, waar de bezoekers met volle teugen van genoten.
In vlot tempo werd het programma doorlopen. Als eerste werden de prijzen uitgereikt van de onderlinge clubfotowedstrijd. In een zestal categorieën hadden de fotografen foto's ingestuurd: vogels, zoogdieren, landschappen, macro, beweging en lichtinval. Per categorie werden de tien beste foto's getoond. De nummers 1 tot en met 3 kregen een prijs. Daarna werden de foto's van de zes eerste prijswinnaars op het scherm geprojecteerd. Alle bezoekers in de zaal kregen een stembriefje.
Na de pauze werd bekend gemaakt dat met overweldigende meerderheid Ina Hendriks-Schaafsma de overall-winnaar van de fotowedstrijd 2018 is geworden. Haar foto van een opvliegende steenuil met een muis in zijn poot is van bijzondere klasse. De steenuil vloog in een decor van bloeiende bloemen en in tegenlicht, waardoor honderden glimmende waterdruppeltjes in de achtergrond zichtbaar waren. Ina heeft honderden uren besteed en duizenden foto's gemaakt om deze ene topper als uiteindelijk resultaat te kunnen presenteren.
Na de pauze waren er drie presentaties. Alle drie waren automatische fotopresentaties voorzien van muziek. De eerste was een verzameling van foto's van de clubleden met het thema 'Herfst'. Dus bomen met gekleurd blad, paddenstoelen en edelherten in de bronsttijd. Daarna een fotopresentatie van de zes in Nederland broedende uilen. Nachtopnamen van kerkuilen met net uitvliegende jongen, bosuilen in boomholten en ransuilen alert in bomen met verkleurd blad. De steenuil, de oehoe en de velduil completeerden het zestal. De afsluitende presentatie ging over Zuid-Afrika. Landschappen in sfeervol ochtendlicht werden afgewisseld met vechtende mannetjesleeuwen, giraffen en olifanten.