Tuinverbouwer Lodewijk Hoekstra maakt opnamen in Nijkerk

NIJKERK - In het tv-programma 'De Grote Tuinverbouwing' van SBS6, is wekelijks een item te zien over Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In de rubriek 'Lodewijks Groene Geluk' rijdt tuinman Lodewijk Hoekstra in zijn groene bus door het land om mensen te informeren over natuur, duurzaamheid en biodiversiteit in samenwerking met VisitVeluwe. In december bezoekt hij Nijkerk. Het programma is elke zaterdag om 17.00 uur en elke zondag rond 09.45 uur te zien op SBS6.
Boswachter Henk Ruseler neemt Lodewijk mee Het Nationale Park De Hoge Veluwe in om alles te vertellen over het afwisselende landschap en de vele dieren die er leven, zoals herten, moeflons, maar ook kleine dieren zoals kevers en sprinkhanen. Tijdens de bezoeken van Lodewijk op de Veluwe staan geschiedenis, kennis, groen, water en doen centraal. In de aflevering van 1 december gaat Lodewijk zijn eigen kerstboom zagen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vervolgens vertrekt hij naar Nijkerk om het Stoomgemaal Arkenheem en de ecologische wijk Doornsteeg te bezoeken.
Bij het stoomgemaal legt hij uit welke functie het gemaal had en ontmoet hij boswachter Jaël Bergwerff. Zij vertelt dat hier nog honderden weidevogels broeden en het gebied daarom ook is aangewezen als beschermd natuurgebied. Ook dient het als een foerage- en overwinteringsgebied voor trekvogels. Daarna bezoekt Lodewijk ecologische wijk Doornsteeg in Nijkerk, de eerste energie-neutrale wijk van Nijkerk. Dat wil zeggen dat er in de wijk net zo veel energie opgewekt wordt, als dat er verbruikt wordt. De eerste woningen in Doornsteeg worden energiezuinig gebouwd. Er zijn in de wijk verschillende wadi's geplaatst voor eventuele wateroverlast. Met Henk Hark, een plaatselijke hovenier, beplant hij een nieuwe tuin.