De Laan in het ziekenhuis met de net geplaatste bomen. (Foto: M.M.C.)
De Laan in het ziekenhuis met de net geplaatste bomen. (Foto: M.M.C.)

Tropische bomen in Meander M.C.

NIJKERK/AMERSFOORT - In de winkelpassage van de Laan in Meander Medisch Centrum zijn vier tropische bomen geplaatst. Het is een project dat de Vrienden van Meander heeft geadopteerd omdat het past in de groene uitstraling van het gebouw en het concept van 'Healing Environment' (Ned. genezend(e) milieu/omgeving).
Bij de nieuwbouw is al door de architect bedacht om het landschap als het ware naar binnen te halen. Het ziekenhuis is gebouwd in de opzet van een klein dorp, met een Laan, drie pleinen en straten waar gebouwen aan staan. Om het karakter van de Laan letterlijk in te vullen had de architect bedacht om bomen in de Laan te planten. De uitstraling is daarom ook zo vormgegeven.
De bomen zijn geplaatst in cortenstaal bakken en zijn ruim 4 meter hoog. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van een natuurlijke omgeving in zorginstellingen, de 'healing environment'. Gekeken wordt of groen bijdraagt aan het herstel van patiënten. In 1984 liet een in Science gepubliceerde studie voor het eerst al een relatie zien tussen de zorgomgeving en het herstel van ziekenhuispatiënten. Door analyse van patiëntendossiers werd aangetoond dat ziekenhuispatiënten die herstelden van een galblaasoperatie in een kamer met uitzicht op bomen, minder sterke pijnstillers nodig hadden en sneller naar huis konden dan patiënten die uitkeken op een muur.

Meer berichten




Shopbox