(Foto: Aalt Guliker)
(Foto: Aalt Guliker)

Menindoor Nijkerk sluit driedaags spektakel af met zinderende finale

NIJKERK - Veel menners uit Nederland, België en Duitsland kijken uit naar het hoogtepunt van het jaar, de Menindoor Nijkerk. Toen dan ook de inschrijfdatum op 1 september aanbrak, waren er in een weekend al 200 inschrijvingen binnen.
Dit ongekende enthousiasme van menners, de tomeloze inzet van vele vrijwilligers van Menclub De Lange Boom en de overvolle tribunes met overenthousiast publiek hebben gemaakt dat de Menindoor Nijkerk opnieuw een spektakel van wereldklasse is geworden in Manege Luxool.
Drie dagen lang werd er afgelopen weekend in twee basisparcoursen per rubriek gestreden voor die felbegeerde finaleticket, het leverde 46 finalisten op, die gezorgd hebben voor een zinderende finale! In de finale werd gestart met 'een schone lei'.
De tien finalisten van de rubriek Enkelspan Pony mochten het spits afbijten, Nijkerker Cor van den Brink die in het dagklassement nog zesde stond wist zich in de finale op te werken naar een vierde plaats. Daar waar over het dagklassement, Larissa Reints nog aan kop stond, moest zij in de finale deze plek afstaan aan Demi van den Brink die zich na 'het alles of niets' moment overtuigend kampioen Enkelspan Pony mag noemen van de Menindoor Nijkerk.
De rubriek Enkelspan Paard leverde ook tien finalisten op. Elsbeth Broekhuis uit Nijkerk wist tijdens deze thuiswedstrijd zich te plaatsen op een zesde plek en over het dagklassement stond Jaap de Vries nog bovenaan. Echter Anniek Schuiling die aanvankelijk op de derde plaats stond stuurde zo strak door de hindernissen en wist op de lange lijnen zoveel snelheid te pakken dat zij kampioen Enkelspan Paard van de Menindoor Nijkerk is geworden.
Bij de Tweespan Paarden rubriek was de plaatselijk favoriet Gert van den Hoek één van de zes finalisten, Gert heeft alles gegeven tijdens deze finale, maar deze thuiswedstrijd leverde teveel spanning op om zijn zesde plaats in het dagklassement te verbeteren. Hij werd ook in de finale zesde. Kampioen van de rubriek Tweespan Paarden werd Kees Rommens.
Dit jaar was er een grote Tandem Pony's rubriek. Dat maakte dat voor deze zich in de moeilijkste graad van het mennen te noemen rubriek er vijf finalisten mochten strijden voor die felbegeerde kampioenstitel van Nijkerk. Deze rubriek had een nieuwe deelnemer. Nick van der Sypt uit België deed voor de allereerste keer mee en tot zijn groot genoegen wist hij zich te plaatsen voor de finale voor deze, volgens zijn zeggen, 'allermooiste wedstrijd ooit'. Nick werd in de finale zich te plaatsen voor een vierde prijs. Ook in deze Tandemrubriek was er één grote plaatselijke favoriet. Nijkerker Ian van Dasselaar wist zich onder het gejuich van een uitzinnig publiek naar de kampioenstitel te rijden.
In de Tweespan Pony's rubriek waren er ook tien finalisten geselecteerd. Lid van de organiserende Menclub De Lange Boom, Nijkerkse Ariena Kleijer, wist zich met een nieuwe pony in haar span, te plaatsen op een negende plek. Gijs van Veluw van buurvereniging Het Gouden Span uit Putten wist een vijfde plaats te veroveren en winnaar van de rubriek Tweespan Pony's 2017. Eline Geurs wist met volle overtuiging met haar mini-shetlanders zich bijna twee hele seconden los te rijden van al die andere 'grotere' deelnemers waardoor zij zich opnieuw kampioen Tweespan Pony van de Menindoor Nijkerk mag noemen.
Als laatste rubriek tijdens deze zinderende finale waren de Vierspan Pony's aan de beurt. Vijf finalisten streden om de eer. Menclub de Lange Boom-lid Hendrik Jan Beekhuiszen en zijn grooms hebben er alles voor gegeven, het leverde hem een vierde plek op. Daar waar Gerco van Tuijl tijdens de Menindoor van 2017 nog een derde plaats wist te bemachtigen, stuurde hij zo mooi en waren zijn pony's hem zo goed ter wille dat hij oppermachtig bleek te zijn en met de Kampioenstitel 2018 voor de rubriek Vierspan Pony's aan de haal is gegaan.
Menindoor 2019 vindt plaats op 31 oktober en 1 en 2 november.
Verdere uitslagen zijn te vinden op: www.hoefnet.nl en www.menclubdelangeboom.nl
(Tekst: Petra de Graaf)