Dirigent Eveleens met de kandidaten.  Op de voorgrond winnaar Aalt Guliker. (Foto: Concordia)
Dirigent Eveleens met de kandidaten. Op de voorgrond winnaar Aalt Guliker. (Foto: Concordia)

Aalt Guliker winnaar maestro-wedstrijd Concordia

NIJKERK/NIJKERKERVEEN - Na veel oefenen met het orkest en thuis voor de spiegel was zaterdagavond 27 oktober in het Corlaer College voor de maestro-kandidaten eindelijk hét moment daar om zich te bewijzen als beste maestro en kans te maken op de titel 'Maestro Concordia 2018'. Uiteindelijk ging Aalt Guliker er met de eerste prijs vandoor.
Het programma werd gepresenteerd door dirigent en gastheer Thomas Eveleens. De kandidaten - Cisca van Drie, Gerard van Beek, ds. Leendert van der Sluijs, Aalt Guliker en Tom Wagensveld - allen in stijl gekleed, werden ivoorafgaand aan hun optreden geïntroduceerd met een persoonlijk filmpje. Een veel gehoorde opmerking van de kandidaten was dat dirigeren toch moeilijker bleek dan het er uitziet.
Gerard van Beek mocht het spits afbijten met 'The Second Waltz' en slaagde er, deze keer zonder grappen, prima in het orkest in de driekwartsmaat door het stuk te loodsen. Gebruik makend van een ogenschijnlijk zelf ontwikkelde slagtechniek wist hij de vertragingen in het stuk vrij begrijpelijk voor de orkestleden aan te geven. Vervolgens nam dominee Leendert van der Sluijs ' Canon in D' van Pachelbel voor zijn rekening. Met in de ene hand de baton en de andere hand op de revers van zijn colbertjas liet hij zijn slag voor de eerste tel steeds vrij consequent van boven komen. De verklaring die hij daarvoor tegen de jury had was dat al het goede van boven komt.
Na een kort intermezzo door het orkest, nu o.l.v. dirigent Thomas Eveleens, werd het programma voortgezet met 'Ode an die Freude', gedirigeerd door Cisca van Drie. Uit niets bleek meer dat zij niet zou weten waar ze mee bezig was, zoals ze een keer vertelde. Onverstoorbaar leidde zij het orkest met vaste hand en een enkele keer een lichte tempowisseling van het begin naar het einde om ten slotte kordaat en duidelijk het eindakkoord aan te geven. Dat door het overslaan van een herhaling een kortere versie was gespeeld werd door het publiek dan ook niet opgemerkt.
Vervolgens was de beurt aan Aalt Guliker, die het 'waanzinnig' leuk vond om mee te doen. Ook Aalt had veel vorderingen gemaakt: met een duidelijke eerste slag naar beneden werd de inzet aangegeven voor 'Land of Hope and Glory' en bleef hij het orkest goed in de hand houden, met name in de afsluiting van het nummer. Daarin wist hij een specifiek stopmoment perfect aan te geven. Dat Aalt er plezier in had was duidelijk, zeker gezien zijn brede lach en de lichte dansbewegingen tijdens het dirigeren.
Hekkensluiter Tom Wagensveld mocht afsluiten met het Largo, uit 'Winter' van Vivaldi's 'De vier jaargetijden'. Net als de overige kandidaten was hij wat gespannen, maar eenmaal voor het orkest wist hij rustig en correct de inzet van het orkest direct op het juiste tempo te laten beginnen en te handhaven. Met de linkerhand de maat zwaaiend, en met de rechterhand de dynamiek aangevend oogstte Tom veel waardering. Dat het nummer eindigde op een hoger tempo lag volgens een van de juryleden mogelijk aan de winderige herfstsfeer van dit muziekstuk.
Voor elke kandidaat was er veel waardering van de jury, bestaande uit Cor Pronk, Bert Koekkoek en Boudewijn Zwarts..
Nadat door het orkest nog een paar nummers waren gespeeld konden de bezoeker via een speciale app op de smartphone hun stemmen uitbrengen. Dirigent Eveleens wist de spanning er lang in te houden, om uiteindelijk onder toenemend tromgeroffel Aalt Guliker uit te roepen tot 'Maestro 2018 van Concordia'.
Een licht aangedane Aalt mocht vervolgens de Maestro-prijs in ontvangst nemen uit handen van mevrouw Broekman van de gemeente Nijkerk. Van haar ontving Concordia ook een bos bloemen ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan.
Als afsluiting mocht winnaar Aalt nog een keer zijn nummer 'Land of hope and Glory' dirigeren, waarna hij ook nog door het publiek beloond werd met een staande ovatie.
Ten slotte werd namens de kandidaten door Cisca van Drie nog een nieuw muziekstuk aangeboden als dank voor de uitnodiging en samenwerking met Concordia.
Concordia, en met name de maestro-commissie, bestaande uit Ellen Reijnen, Dirk-Jan van Drie en Thomas van Veen en ondersteund door dirigent Eveleens, mocht zich verheugen op een ruime belangstelling (bijna 180 bezoekers) en kan terugkijken op een bijzondere avond.