Beeld van Zandtovenaar Gert van der Vijver, (Foto: Hospice Nijkerk)
Beeld van Zandtovenaar Gert van der Vijver, (Foto: Hospice Nijkerk)

Symposium bij 25-jarig jubileum Hospice Nijkerk

NIJKERK - Meer dan 360 mensen vanuit het hele land waren vrijdag 28 september aanwezig bij het symposium 'Geen einde aan zorg' ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het hospice. Vier sprekers vertelden over het belang van goede zorg voor iedereen in de laatste levensfase en daarna. Dagvoorzitter Jan van de Kuinder benadrukte in zijn welkomstwoord: "Zorg voor de naaste in de laatste levensfase, is zorg waarin het aankomt op wat er écht toe doet."
De eerste spreker was Bart Schweitzer, huisarts/onderzoeker en oprichter van Stichting PaTz (Palliatieve Thuiszorg). Hij legde uit waarom het zo belangrijk is om tijdig in gesprek te gaan over iemands levensverwachting, niet alleen na de diagnose kanker. "Het vergt moed om over het einde van het leven in gesprek te gaan, maar iedereen heeft recht op de uitdaging van de laatste levensfase iets moois te maken."
Sander de Hosson, longarts en auteur van het boek 'Slotcouplet', sprak indringend over de complexe keuzes die de zorg voor terminale patiënten met zich mee kan brengen en wat dit met zorgverleners doet. "Waar het me om gaat, is aandacht te vragen voor wat een patiënt echt wil en hoe we dat kunnen realiseren. Dit lukt alleen vanuit compassie: goede zorg voor jezelf en de ander."
Manu Keirse, psycholoog en rouwdeskundige, startte vanuit de overtuiging dat we niet hebben geleerd te spreken over de dood. Sterven is "verhuizen naar het hart van je geliefde(n)". Verdriet is een uiting van liefde; als we niet over de dood en rouw durven te spreken, laten we iemand in eenzaamheid. Vaak gaan we het gesprek niet aan uit angst: "Wat moet ik zeggen?" Maar het gaat vooral om luisteren.
In de avond sprak Marcellino Bogers over humor als verpleegkundige interventie. Humor heeft een therapeutische werking: door even uit je vaste rol te stappen en iets onverwachts te doen, kun je voor een kort moment een gelijkwaardige ontmoeting creëren en dichtbij iemands emoties komen. Humor is contact maken met het 'niet-zieke' deel van een patiënt. Respectvolle humor kan de zorg rond de dood lichter maken.
De Zandtovenaar, Gert van der Vijver, maakte een speciale voorstelling (zie foto) voor Hospice Nijkerk. De reacties in de zaal waren veelzeggend: stilte en verwondering bij het zien van de creatieve verbeelding van de laatste levensfase, waarbij iemand voor altijd de ogen sluit, maar doorleeft in de blik van de nabije ander die zorg, aandacht en liefde biedt.
(Tekst: Evelien van Duffelen)

Meer berichten