Peter en Jaap Eilander musiceren zaterdag 11 augustus in de Fontein. (Foto: de Fontein)
Peter en Jaap Eilander musiceren zaterdag 11 augustus in de Fontein. (Foto: de Fontein)

Dubbelconcert door Eilanders tijdens zaterdagmiddagmuziek

Peter en Jaap Eilander verzorgen zaterdag 11 augustus een dubbelconcert op het Skrablorgel en vleugel in de Fontein. Gerwin van der Horst van de zaterdagmiddagmuziekcommissie: ''Het belooft een prachtig concert te worden, waarbij zowel het orgel als de vleugel als de combinatie van die twee in alle facetten te horen zijn. De schitterende werken van onder andere Bach, Alexandre Guilmant, Louis Vierne, Sergei Rachmaninov, Antonin Dvorák en Peter Witteveen staan op het programma.

NIJKERK - Peter Eilander is organist van de Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn. Hij begon zijn organistenloopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk in Vaassen. In 1974 werd hij organist van de Rehobothkerk in Heerde en sinds 1981 is hij organist van de Apeldoornse Eben-Haëzergemeente, die in 1995 een nieuwe kerk en in 1997 het nieuw Steendamorgel in gebruik nam. Eilander studeerde op het conservatorium in Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.
Jaap Eilander volgde pianolessen bij Bernhard van Berkel in Apeldoorn en bij Mark van Hooff aan de muziekschool in Deventer. Hij vervolgde zijn studie bij Herman Riphagen in Heerde en bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf 2005 studeerde Jaap Eilander bij Mikhail Markov aan het ArtEZ-Conservatorium in e Enschede. Deze studie rondde hij in mei 2009 succesvol af, waarna hij nog geruime tijd studeerde en hij diverse masterclasses volgde.
Het concert begint om 16.00 uur, de kerk is al open vanaf 15.30 uur. De toegangsprijs 8 euro, inclusief een consumptie. Tot en met 14 jaar is de toegang gratis. Na het concert is er gelegenheid voor ontmoeting onder genot van een kop koffie of een frisdrank.
Het volgende zaterdagmiddagconcert in De Fontein is op 8 september en wordt verzorgd door het Horizonkwartet. Marte Gerritsma, Riëtte Olthof, Gan Sun en Ruben Tekelenburg spelen dan op vier vleugels de Incantatie IV van Simeon ten Holt. Ten Holt is vooral bekend van de Canto Ostinato; maar hij heeft meer geschreven.