Foto:

Column Theo Zuurman: 'Komkommertijd'

De 'komkommertijd' is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media. Het begrip komt in diverse talen voor: 'Sauregurkenzeit' in het Duits en 'sezon ogórkowy' in het Pools, om twee willekeurige voorbeelden te noemen.
Verleden week kwam ik er drie tegen. De eerste was van 1 augustus: 'Dolblije Rik (8) krijgt speelgoed van gulle gever'. Een hartverwarmend gebaar in Nijkerk: Rik verzamelde zijn spaargeld bij elkaar om zijn favoriete speelgoed te kopen, een motorpolitie van Playmobil. Eenmaal aan de kassa, bleek hij net één euro te weinig te hebben. Gelukkig kwam er hulp uit onverwachte hoek. Een dame achter hem in de rij gaf hem de ontbrekende euro. Dolblij fietste Rik naar huis om het aan zijn moeder te laten zien. ''We weten niet wie deze lieve mevrouw is, maar we willen haar ontzettend bedanken!'', zegt moeder Patricia van Trigt-Peters, schreef Bernadette Keizer en plaatste er een foto van Rik met zijn Playmobil bij. Of de gulle gever opgespoord is weet ik op dit moment niet.
De tweede was van 31 juli: 'Hond in auto achtergelaten bij Jumbo Hoevelaken'. Op het parkeerterrein achter de supermarkt Jumbo in Hoevelaken is vorige week maandag een hond achtergelaten in een geparkeerde auto. Omstanders hebben de eigenaar erop aangesproken, die zei dat hij slechts vijf minuten weg is geweest. Het was tropisch warm en dat is gevaarlijk voor mens en dier, schreef Kees van den Heuvel op nijkerkerveen.org. Nu vind ik sowieso dat de bemoeizucht op sociale media soms de spuigaten uitloopt. Meneer is nog geen vijf minuten weggeweest in een heerlijk gekoelde Jumbo. Ik blijf er met deze hitte graag wat langer hangen. Nu staat er ook een bord bij de ingang dat je geen honden mee naar binnen mag nemen en wie weet was meneer naar binnen gegaan om ook iets verfrissend voor zijn hond te kopen, een komkommer bijvoorbeeld.
De derde was een Engelse cucumber uit april 1945 van 500 pond, gevonden in het Overbos op 17 juli en ontmanteld op 2 augustus. De spectaculaire vondst van een Britse vliegtuigbom door twee Hoevelakense amateurarcheologen trok volop de media-aandacht en zeker niet alleen omdat het komkommertijd is. De bom wordt door de EOD als gewapend beschouwd en de ontsteker in de staart ontbreekt, de status van de ontsteker in de neus kan niet worden vastgesteld. Omdat veiligheid boven alles gaat besluiten betrokkenen deze 500-ponder op de vindplaats onschadelijk te maken.
De pers krijgt gelegenheid de bom om 07.15 uur te bekijken en vragen aan de EOD te stellen, waarna de bom met 700 kuub zand wordt bedolven. Gevolg, een knalletje en voor de pers niks te zien. Er worden enkele bomscherven uit het zand gepeuterd.
Het is te hopen dat de vinders zo'n komkommerschijfje krijgen als waardering voor hun vondst en als compensatie voor het feit dat zij niet bij de pers mochten staan tijdens de ontmanteling. Wat mij betreft een 'misschot' van de gemeente…

Reacties:
redactie.nnu@persgroep.nl

(Foto: Fabian Boot)