Foto: Hans van Oosterhoudt

Nijkerkers slachtoffer factuurfraude

NIJKERK - Diverse inwoners van Nijkerk hebben de afgelopen week aangifte van oplichting via vervalste facturen.
De nietsvermoedende slachtoffers dachten bijvoorbeeld hun behandeling bij de fysiotherapeut of het huwelijksdiner te betalen, maar bleken het bedrag overgemaakt te hebben naar criminelen.
De desbetreffende voorvallen zijn nog in onderzoek, maar een bekende werkwijze is dat de originele factuur uit de brievenbus van de slachtoffers of brievenbussen van PostNL wordt gestolen. Het rekeningnummer wordt dan onzichtbaar veranderd en de factuur weer in de brievenbus gestopt. Het gaat vaak om facturen die mensen ook verwachten binnen te krijgen en dus wordt het bedrag vaak nietsvermoedend overgemaakt. De slachtoffers maakten dus geld over naar rekeningen waartoe criminele toegang hebben. Vaak rekeningen van zogeheten katvangers. Daty zijn mensen die vaak uit geldnood of onwetendheid hun bankrekening 'even lenen' aan criminelen.
De politie adviseert om het rekeningnummer op een factuur altijd te controleren voordat er een bedrag wordt overmaakt. Of contact op te nemen met het bedrijf of de instelling waarvan de factuur is ontvangen, of op de desbetreffende site van de firma het bankrekeningnummer altijd te controleren.