Omwonenden werden door de EOD vooraf ter plekke geïnformeerd over het gecontroleerd laten ontploffen van de bom. (Foto: EOD)
Omwonenden werden door de EOD vooraf ter plekke geïnformeerd over het gecontroleerd laten ontploffen van de bom. (Foto: EOD)

Vliegtuigbom gecontroleerd tot ontploffing gebracht

HOEVELAKEN - De vliegtuigbom in het Hoevelakense Bos is vorige week donderdag om 12.30 uur door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Met een flinke knal werd het projectiel, dat twee weken geleden werd gevonden door twee amateur-archeologen uit Hoevelaken, daarmee onschadelijk gemaakt.
Direct na het onschadelijk maken van de bom werd de uit veiligheidsoverwegingen afgesloten Nijkerkerstraat (tussen de Weldammerlaan en de tunnel naar Hooglanderveen) en de Hoevelakense Bosweg weer toegankelijk gemaakt voor al het verkeer.
Het was geen eenvoudige klus de vliegtuigbom op te ruimen. Er kon gekozen worden tussen demontage of de bom ter plekke gecontroleerd laten ontploffen. Na veel overleg werd gekozen voor die laatste optie omdat die met minste overlast zou opleveren. Bij een demontage ter plekke zou alles in een omtrek van 1.300 meter moeten worden stilgelegd en bij een gecontroleerde ontploffing slechts 200 meter. Eén huishouden viel in die laatste straal. Er moesten vooraf wel twee bomen worden gekapt en de Nijkerkerstraat geheel afgesloten. De rijksweg A28 kon openblijven, want die lag op 250 meter afstand van de bom.