Foto:

Column Theo Zuurman: 'Mooi van lelijkheid'

In de rubriek 'Mooi van lelijkheid' verscheen afgelopen donderdag in het AD/Amersfoortse Courant een pagina over het centrum van Nijkerk met als titel 'Komen er in Nijkerk weleens toeristen?' Dit sloeg in als een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Nee, niet die in het Hoevelakense Bos. Eerder verschenen in deze rubriek afleveringen over winkelcentrum De Biezenkamp te Leusden en de wijk Jeruzalem te Amersfoort, allebei niet de meest bruisende plekken in de regio Eemland.
Nu zoekt Mark van Wonderen (42), journalist en schrijver, niet de 'hotspots' op, over zichzelf zegt hij dat hij een groot liefhebber van ontroerende treurnis en aandoenlijk verval van de stadsarchitectuur is. Ook maakte hij een fotoboek met 1090 'verlopen' Chinees-Indische restaurants in Nederland. Mark komt tijdens zijn wandeling door Nijkerk geen toeristen tegen, '…waar sommige plaatsen aan de voormalige Zuiderzee worden overspoeld door hordes Aziaten en Duitsers, stiefelen er door de gezellige Langestraat en over het met terrassen bezaaide Plein hooguit enkele landgenoten'. Tevens heeft hij het over een staaltje mislukte stadsplanning, '…het Wheemplein is, met al die inspiratieloze architectuur zo dicht bij de prachtige Catharinakerk eigenlijk misdadig. En dan de omgeving van de Holkerstraat en de Torenstraat, wat is daar in hemelsnaam mee aan de hand? De Jumbo staat al jaren te verkrotten en over krotten gesproken: een paar huizen verwijderd van het Jezus Centrum staat een van de mooist verpauperde panden die ik in tijden heb gezien. Dit moet ooit een pareltje zijn geweest en nu zijn de ramen dichtgetimmerd, is de gehele benedenverdieping voorzien van graffiti en zucht en steunt de gevel van jarenlange ellende. Stiekem is dit eigenlijk ook ontzettend mooi, mooi van lelijkheid'.
Het toppunt voor Van Wonderen is de ABZ-silo: 'Maar het meest fascinerend is zonder concurrentie die reusachtige silo van ABZ Diervoeding, die boven de historische bebouwing uittorent…zoals dat gaat met dergelijke logge gebouwen in binnensteden gaan ook in Nijkerk stemmen op om de silo te verplaatsen…de schetsen van de projectontwikkelaars zien er prachtig uit, maar alsjeblieft zeg, doe het niet. De havenkom is mooi zoals het is. Dit stukje is uniek…die enorme silo en het AZB-hoofdkantoor, ernaast twee historische pandjes met een kapper en De Dolle Joncker en daartegenover het oude raadhuis en een heerlijk gedrocht dat moet doorgaan voor Stadhuis. Nijkerk zou geen nieuwbouwplannen voor dit gebied moeten ontwikkelen, maar de huidige situatie moeten omarmen. De binnenstad hier is mooi van lelijkheid en daarom het bezoeken waard. Doen hoor!'
Facebook ontploft met zo'n honderd reacties. 'Prachtig verhaal en zo de waarheid' (Peter), 'Het klopt ook nog' (Caroline), 'Nijkerk is gewoon niet zo boeiend, ik emigreer naar Hongarije' (Talitha). Het moge duidelijk zijn dat er voor de gemeente, onder aanvoering van de wethouders Mariëlle Broekman en Wim Oosterwijk, veel werk te doen valt en wat te denken van de Stichting City Marketing Nijkerk met de slogan 'Lekker Nijkerk – Stad vol Smaak'? Eén troost: Mark woont in Amsterdam, daar komt dagelijks een tsunami aan toeristen, dat wil Niekark toch ook niet?

Reacties:
redactie.nnu@persgroep.nl
(Foto: Fabian Boot)