Foto:

Column Theo Zuurman: 'Bombabbeltruc'

''Goedemorgen, mevrouw. Dit is toch de Elzenlaan?'' ''Jazeker heren, wat komt u doen als ik vragen mag?'' ''Wij zijn van het Ministerie van Defensie, mijn naam is Frits Bom en mijn collega heet Barend Babbel. U heeft vast wel in de krant gelezen dat er in het Hoevelakense Bos een vliegtuigbom gevonden is. En deze bom wordt tot ontploffing gebracht. Nu komen we even kijken of het in uw huis dan wel veilig is. Mogen we even binnenkomen?'' ''Nou, liever niet. Ik woon hier alleen en bel mijn zoon eerst even'', zegt de oplettende bewoonster van de Elzenlaan.
De 'heren' druipen af en mevrouw besluit de wijkagent te bellen. Ik stel me voor dat het zo ongeveer gegaan moet zijn, want in het persbericht staat alleen dat 'er gebruik (misbruik) gemaakt is van de gevonden vliegtuigbom en dat het erop lijkt dat er geen buit is gemaakt'.

Zelf was ik intensief betrokken bij de vondst. Ik werd door Patrick Burgers gebeld met de mededeling dat hij samen met Henk Kok waarschijnlijk een vliegtuigbom in het Hoevelakense Bos had gevonden en of ik zin had om met de camera te komen en een stukje te schrijven. Ik ken Patrick en weet dat hij graag de grond afzoekt naar metalen voorwerpen. Ik besluit het AD/Amersfoortse Courant te bellen en rijd naar het bosgebied.
Al snel komt de dienstdoende journalist met fotografe en het blijkt een serieuze vondst te zijn. Een inspecteur van de EOD komt ter plekke en bevestigt dat het een 500 ponder vliegtuigbom is. Het deel van bos wordt verboden gebied en er is constante bewaking. Patrick en Henk kunnen het bijna niet geloven dat ze zo'n bijzondere vondst hebben gedaan en zijn duidelijk aangedaan.

Als u dit leest is de bom waarschijnlijk al tot ontploffing gebracht. Op de goede afloop dronken we nog een biertje. Grapjes als 'Ik zei nog zo, géén bommetje' vliegen over de bar.

Reacties: redactie.nnu@persgroep.nl

(Foto: Fabian Boot)