Woonzorglocatie voor mensen met dementie in Hoevelaken

HOEVELAKEN - Gisteren, woensdag 6 juni, hebben Amvest en Bouwfonds Property Development (BPD) een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van een woonzorgcomplex in Woonpark Hoevelaken. Het Gastenhuis gaat het gebouw huren. In het eerste kwartaal van 2020 moet dit complex zijn gerealiseerd. Ontwikkelingsmanager BPD Herbert Bosch: "Het project past in onze filosofie dat er in het Woonpark voor iedereen een plek moet zijn waar je goed kunt wonen. Het gebouw krijgt de allure van een landhuis met daarachter seniorenwoningen."

Het hoofdkantoor van Het Gastenhuis is gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf wil zorg dichtbij huis bieden aan mensen met dementie. Hoevelakers moeten nu nog naar Nijkerk of Amersfoort uitwijken. Initiatiefnemer en directeur Annemieke Bambach: "Het is onze ambitie om te groeien naar 50 locaties. Inmiddels zijn vier locaties gerealiseerd en hebben we er 20 in ontwikkeling."
Het Gastenhuis hanteert een voorkeurslijst voor gemeenten waar zij zich wil vestigen. Er staan enkele belangrijke criteria op. Bambach: "We kijken naar de vergrijzing, de omvang van de gemeente en de kwaliteit van de woonomgeving. We zoeken naar locaties waar we zelf ook wel zouden willen wonen. Verder moet de gemeente positief tegenover ons initiatief staan. Van de gemeente Nijkerk hebben we medewerking gekregen op het gebied van bouwvergunning en bestemmingsplan. Het Gastenhuis hoeft geen beroep te doen op de Wmo. De financiering wordt geregeld via onze samenwerkingspartners Amvest en NPM Capital."
In het complex worden 20 appartementen met badkamer gerealiseerd. De meeste hebben een grootte van 35 m2; twee appartementen zijn geschikt voor dubbele bewoning en hebben een oppervlak van 50 m2. Bambach: "Mensen met dementie die niet meer thuis kunnen wonen en een indicatie hebben voor 24 uursbegeleiding kunnen bij ons terecht. Als een (echt)paar bij elkaar wil blijven is dat mogelijk, ook als een van hen geen indicatie heeft. We zeggen er vooraf wel bij dat als de persoon met dementie overlijdt, de ruimte moet worden vrijgemaakt voor een nieuwe bewoner. Daarom blijft de gezonde partner meestal thuis wonen. De gemeenschappelijke ruimte bestaat uit een eetkamer met open keuken en een sociëteit.
In overleg met de familie kijken we wat iemand nog kan en wat er bijgeleerd kan worden. Bijvoorbeeld de route naar het winkelcentrum in het dorp. We kijken of mensen zelfstandig die afstand kunnen overbruggen. Lukt dat niet, dan worden ze begeleid. Ze krijgen sowieso een GPS-tracker mee zodat we kunnen zien waar iemand zich bevindt."
Midden 2019 start Het Gastenhuis met het werven van personeel. Er wordt gezocht naar een zorg(echt)paar dat op locatie gaat wonen. Ten minste één partner moet een BIG-geregistreerde verpleegkundige zijn met ruime ervaring in de psychogeriatrische zorg en leidinggevende kwaliteiten. Het paar is verantwoordelijk voor alles wat met de zorg voor de bewoners te maken heeft, ook het aansturen van het personeel. In totaal zijn circa 13 fte nodig.
"De meeste mensen in de zorg werken parttime. Daarom denken we zo'n 25 mensen te moeten werven, inclusief een kok, gastvrouwen e.d. We hebben ook een nachtdienst, maar geen huisarts. Wij gaan samenwerken met een huisarts in het dorp. Wanneer iemand per se zijn/haar eigen huisarts wil houden, kan dat. Ook werken we samen met een specialist ouderengeneeskunde en met thuiszorgorganisaties."

De verwachting is dat de sloop van het Bouwfonds kantoor na de zomer af is. In het najaar wordt begonnen met het bouwrijp maken van het terrein én met de verkoop van de woningen in Woonpark Hoevelaken." Meer informatie: www.hetgastenhuis.nl, tel. 020-7059920 en info@hetgastenhuis.nl.

Meer berichten