Kleinkoor Concertino onder leiding van Martin Zonnenberg. (Foto: Michaël Terlouw Fotografie)
Kleinkoor Concertino onder leiding van Martin Zonnenberg. (Foto: Michaël Terlouw Fotografie)

Cantate 'Licht der Wereld'

NIJKERK - Kleinkoor Concertino geeft op zaterdag 9 juni onder leiding van Martin Zonnenberg een concert in De Fontein aan de Ds. Kuypersstraat 2.
De cantate 'Licht der Wereld' wordt uitgevoerd. Deze cantate, die in 2017 in première ging, is speciaal voor Kleinkoor Concertino, twee solisten en orkest gecomponeerd door Martin Zonnenberg op een tekst van dominee Wim Kok. Vocale solisten zijn de sopraan Marjo van Someren en de bas Jaap Kramer. Voor de instrumentale begeleiding zorgen Marjolein de Wit (fluit), Evelyn Heuvelmans (hobo), André van Vliet (vleugel), Bert Kruis (orgel) en een strijkensemble bestaande uit vijf musici. Het geheel staat onder de bezielende leiding van Martin Zonnenberg.
''Al jaren was ik van plan een groter werk te schrijven voor koor, solisten en orkest met als titel 'Licht der wereld'. Na een concert vertelde ik dominee Wim Kok uit Bunschoten van mijn plannen. Enkele dagen later had ik de tekst in huis en kon ik beginnen'', aldus Zonnenberg over de cantate. ''Althans, dat dacht ik. De ouverture liet op zich wachten maar werd uiteindelijk een serie lange, donkere noten, open akkoorden; de ledigheid van vóór het licht... Pas nadat de schepping van het licht is bezongen wisselen toonsoorten zich snel af, overal is licht! De cantate bestaat uit dertien delen; van de schepping tot het eeuwig licht. Soms verstild en meditatief, op andere momenten heel uitbundig.''
Zonnenberg maakt er geen geheim van dat hij het stuk op de solisten heeft afgestemd, maar toch is prachtig om te horen hoe beiden met regelmaat door het koor in de sound worden 'opgetild'. Tegelijkertijd geeft het koor met z'n bijzondere dynamiek de tekst de juiste accenten. De goede luisteraar herkent gaandeweg het stuk meerdere bekende melodieën, waardoor elke luisterbeurt steeds weer nieuwe verrassingen oplevert. De cantate sluit af met een indrukwekkend 'Amen'.
Het concert begint om 16.00 uur;kerk open vanaf 15.30 uur. De toegangsprijs is 8 euro, inclusief een consumptie. Tot en met 14 jaar toegang gratis. Na het concert is er gelegenheid voor ontmoeting onder genot van een kop koffie of een frisdrank.
Het volgende zaterdagmiddagconcert in De Fontein te Nijkerk is op 7 juli 2018. Dit is het traditiegetrouwe 'Domineesconcert' door ds. G.J. Baan (Vlissingen), ds. C.J. Droger (Vlaardingen) en ds. M.J. Schuurman (Oldebroek).

Meer berichten