Column Theo Zuurman: 'Sterrenhemel'

Op Hemelvaartsdag heb ik geluisterd naar de 'Stars in Heaven Top 110' op Radio10. Volgens deze zender zal het een feestje zijn ergens daarboven met poplegendes als o.a. Michael Jackson, Elvis Presley, John Lennon, Prince en Joe Cocker. 'Down to Earth' kunnen we nog dagelijks genieten van hun muzikale erfenis. Ik noem wat pareltjes: Queen op 1 met de toepasselijke 'Who Wants To Live Forever', George Michael (2) 'Careless Whisper', Avicii (3) 'Wake Me Up' (gaat niet meer lukken), en Prince (4) 'Purple Rain', een top om van te smullen.
Maar ook, Doors (22) 'Riders On The Storm', John Lennon (30) 'Imagine' stonden op het feestmenu. Tja, als je die lijst zo bekijkt is popmuzikant een levensgevaarlijk beroep, ook voor de dames trouwens: Dusty Springfield, Whitney Houston, Amy Winehouse (10) 'Back To Black' staan in de lijst. Maar toch zijn het de mannen die de boventoon voeren. Alles bij elkaar een verrukkelijk voorproefje om naar Proef Amersfoort te gaan.

Sinds 1995 bestaat dit evenement dat t/m 2016 op De Hof gehouden werd en trok veel bezoekers uit de omgeving zoals Nijkerk en Hoevelaken. Vanaf 2017 gaf de gemeente geen vergunning meer omdat het teveel conflicteerde met de markt. Timo Braecken nam het initiatief om Proef Amersfoort op de Oliemolenhof in De Nieuwe Stad te situeren. Twaalf horecaondernemers zeiden 'ja' tegen de doorstart.
Toen ik het festivalterrein op liep moest ik eerst wennen, ik miste de knusse middeleeuwse binnenstad met een plein vol gezelligheid. Maar de ruime, industriële opzet wende snel, zeker toen ik aan een tafeltje bij Het Bergpaviljoen zat met traditioneel de Zeeuwse oesters voor mijn neus. Daarna genoot ik bij Rauw van een steak tartare. Mijn afsluiter nam ik natuurlijk bij de Hoevelakense Culinarist Ruud Jansen, een plankje gerookte vis. Drie heerlijke Proefjes begeleid met goddelijke chardonnay, alles sterwaardig. Intussen werd het drukker/gezelliger, ik voelde me als een ster in de culinaire hemel…

(Foto: Fabian Boot)

Meer berichten