Han Meerleveld, Thomas van Hulst en Eva Mentink. Sophie Petersen was op vakantie. (Foto: Yvonne Krol)
Han Meerleveld, Thomas van Hulst en Eva Mentink. Sophie Petersen was op vakantie. (Foto: Yvonne Krol)

Trainer Han Meerleveld: 'Ze gaan er vol tegenaan!'

Op de atletiekbaan van Atletiek Vereniging Nijkerk AVN) trainen Sophie Petersen, Thomas van Hulst en Eva Mentink fanatiek onder leiding van Han Meerleveld. Binnenkort heeft Thomas zijn allereerste wedstrijd; Eva en Sophie doen al langer mee en hebben ook al diverse prijzen gewonnen.

NIJKERK - "Eva, Thomas en Sophie sporten hier wekelijks anderhalf uur. Dat is heel gewoon en tegelijk bijzonder" zegt trainer Han Meerleveld. "Ze hebben namelijk alle drie een dwarslaesie en zitten in een rolstoel. Ze zijn ingeschaald in categorie T54. Dat houdt in dat ze hun benen niet kunnen gebruiken, maar hun bovenlichaam wel.

''Wat ik mooi vind is dat ze zich door hun beperking niet laten tegenhouden. Ze gaan er vol tegenaan. AVN heeft drie wheelers in huis. Dat zijn een soort race-rolstoelen. Als het regent, sporten we binnen op een soort lopende band voor wheelers."

Bij AVN kunnen jongeren in de leeftijd tussen 8 en 28 jaar aangepast sporten. Er is een onderverdeling gemaakt in drie groepen: voor leden met een lichamelijke beperking, leden met een verstandelijke beperking en leden die speciale aandacht nodig hebben vanwege autisme, ADHD en dergelijke.

Meerleveld: "De meeste jongeren met een beperking komen in hun uppie naar onze vereniging. Sommigen hebben meegedaan aan een talentendag van de Atletiekunie in Papendal en zijn naar ons doorverwezen. In het begin wist ik van niets van eventuele speciale behoeftes, maar vanuit mijn achtergrond als gymnastiekleraar heb ik trainingsmethoden ontwikkeld voor deze doelgroepen. Het clubgebouw heeft (nog) geen aangepaste toiletruimte. We geven deze trainingen pas sinds september 2015."

De jongeren doen gewoon mee met alle clubactiviteiten, maar het zou mooi zijn als de groepen voor aangepast sporten groter worden. Meerleveld: ''Ik ben bij het zorgloket van de gemeente geweest met de vraag of zij de doelgroepen wilden informeren over de mogelijkheden bij AVN, maar dat vonden ze teveel werk. Ik heb contact gezocht met Meyra, leverancier van hulpmiddelen ten behoeve van mobiliteit en woongemak, maar informatie over rolstoelgebruikers in de gemeente NIjkerk konden ze niet geven. Ik heb ook aangeklopt bij Sportimpuls, Sport & Bewegen in de buurt. We kregen veel steun van buurtcoach Mirjam Hagenaar. Jammer genoeg werkt Mirjam sinds vorige maand niet meer bij deze organisatie. Melanie Bakker is bij AVN contactpersoon voor jongeren met een verstandelijke beperking. Ik weet dat ze Hello You, Prins Heerlijk en de Postkamer heeft benaderd, maar daar is nog niets uitgekomen."

Han Meerleveld wil graag in contact komen met iedereen die aangepast wil sporten. ''Men kan bij Atletiek Vereniging Nijkerk trainen op recreatief en wedstrijdniveau''. Han is bereikbaar op tel. 033 - 2461995 en via een mail naar: aangepastsporten@avnijkerk.nl.
Op de website www.avnijkerk.nl staat ook veel informatie."

Meer berichten