Column Theo Zuurman: 'This Strange Effect'

Op 28 november 1947 ben ik geboren. Ik ben dus van de babyboomgeneratie. Kernbegrippen voor deze generatie zijn o.a.:de eerste landing op de maan, de moord op John F. Kennedy, de opkomst van de televisie, de oorlog in Vietnam en het ontstaan van de popmuziek. Ik kan het me nog goed herinneren. We worden ook wel de protestgeneratie genoemd die in opstand kwam tegen de verzuiling en heersende moraal. De babyboomers waren geen kopie meer van hun vorige generatie, ze hadden hun eigen mening, mode en muziek.
De liefde voor popmuziek zat er bij mij al vroeg in. Op mijn transistorradiootje luisterde ik 's avonds onder de dekens naar Radio Luxemburg. Eind 1966 verscheen de singel 'Hey Joe' van Jimi Hendrix. Ik was daar zó van onder de indruk dat ik de volgende dag naar de platenzaak ging en deze rockstandaard kocht. Uiteraard draaide ik 'm grijs op mijn platenkoffertje met de geluidsbox in de deksel. In die tijd gingen we met de Grafische School op studiereis naar Londen, van het grafische aspect weet ik niets meer. Wel weet ik nog dat we naar The Marquee Club zijn geweest met een optreden van Jethro Tull. Later ben ik alleen twee weken naar Londen geweest en woonde diverse concerten bij, waarbij The Bee Gees in The Royal Albert Hall wel het hoogtepunt was.

Ook bezochten we in die tijd een optreden van de Engelse zanger Dave Berry in 'El Paradiso' van Toni Boltini in Soesterberg. Zijn nummer 'This Strange Effect' viel bij iedereen in de smaak, met name door het mystieke showelement. En dat brengt me naar het Hart van Holland waar op zondagavond 29 april Johan Derksen 'The Golden Years Of Dutch Pop Music Live' presenteerde. ''Wij zijn de rock-'n-roll-generatie, wij houden niet van slappe k*tmusicals'', opent gastheer Derksen uitdagend. Daarna ontvouwt zich een spetterende show met Nederlandse toppers uit de Sixties begeleid door de stevig rockende huisband 'The Clarks'. Peter Koelewijn (77) doet de aftrap met 'Je Wordt Ouder Papa' en de klassieker 'Kom Van Dat Dak af'. De krasse knarren Frans Krassenburg (74) en George Baker (73) rocken door met o.a. 'That Day' en 'Lidl Green Bag'. Voor mij was de topact Theo van Es (72) met 'Osaka' en 'NaNaNa' van The Shoes. Theo heeft nog een prachtige donkerbruine whiskystem en wordt terecht de Nederlandse Joe Cocker genoemd. Daarna volgt een keur aan Nederlandse toppers zoals Rudy Bennett (75) en Johnny Kendall (77). De zilvergrijze babyboomers genieten volop.
'De ster van de avond' zou Dave Berry (77) als slotact worden kondigde Derksen aan. Ik had mijn twijfels. Wat doet een Engelse zanger in een 'Dutch Pop Music' show? 'This Strange Effect' werd ingezet en schuifelend kwam Dave tussen de gordijnen op met zijn mystieke handgebaren. Het deed me denken aan een dementerende opa die van zijn kamer komt en niet weet waar hij is. Nee, die moeten we de volgende keer maar voor 'Arbeidsvitaminen' bewaren. Dit was een vreemd effect…

Reacties:
redactie.nnu@ persgroep.nl

(Foto: Jeroen Zuurman)

Meer berichten