Column Theo Zuurman: '5.706'

In april ben ik de laatste elf jaar extra druk en dit jaar extra extra druk. Nu hoeft u geen medelijden met mij te hebben, want ik doe het met veel passie. Ongetwijfeld heeft u van de Schots-Canadese soldaat Walter Strang gehoord, die tijdens de Bevrijding van Hoevelaken hier op 19 april 1945 sneuvelde. Op of rond zijn sterfdag houden we samen met Maarten Doude van Troostwijk, Gerrit van Middendorp en de Oranjevereniging de 'Walter Strang Memorial' voor de kinderen uit groep 8 van de basisscholen. Dit jaar op vrijdagochtend 13 april in De Stuw is dat alweer de tiende keer en in die 10 jaar hebben zo'n 1.000 kinderen verhalen gehoord over die bevrijding en over 'De Mens Walter Strang'.
Walter was één van de 5.706 Canadese militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland gesneuveld zijn en hier begraven liggen. Het fascineert mij nog steeds dat deze jongemannen hun veilige, geliefde land verlieten om in een vreemd land de nazi's te bevechten en daar misschien het leven te laten, terwijl hun familie thuis in onzekerheid op ze wachtte.

Tijdens mijn zoektocht naar de 'onbekende' soldaat W. Strang, in Hoevelaken werd hij William genoemd, kwam ik in het Canadese Edmonton met oorlogsveteraan Ken Froland in contact via Hans Brink, voormalig commandant van het Loyal Edmonton Regiment. Ken was een dienstmaat en vriend van Walter. Dit contact is één van mijn mooiste en waardevolste ontmoetingen in mijn leven geweest. Tot 2017 kwam Ken vanuit Los Angeles naar Hoevelaken om Ken te eren en de schoolkinderen over de oorlog en zijn vriendschap met Walter te vertellen. Zijn gezondheid liet het niet meer toe dat hij in 2017 naar Hoevelaken zou komen en op 22 mei 2017 is hij vredig ingeslapen.
Vrijdagmiddag 13 april zullen we Ken herdenken in de Eshof, Hans Brink zal daar o.a. bij aanwezig zijn. Walter en Ken zullen altijd een deel van Hoevelaken blijven.


Reacties: redactie.nnu@persgroep.nl
(Foto: Fabian Boot)

Meer berichten