De deelnemers met presentator Tijs van den Brink (r.)
De deelnemers met presentator Tijs van den Brink (r.) (Foto: Harry Koelewijn)

Smakelijk lachen om smeuïge verhalen uit de Nijkerkse politiek

NIJKERK - Gemeentepolitiek saai? Zeker niet in de jaren tachtig, toen het nog hard tegen hard ging en heel wat geschillen zijn geslecht. Een prachtige periode waaruit herinneringen kunnen worden opgehaald. En dat deden de hoofdrolspelers dan ook van de bijeenkomst van de stichting Oud Nijkerk op maandagavond 9 april in de Schakel.

Diverse politieke kopstukken uit de meest onstuimige politieke tijd waren uitgenodigd om smeuïge belevenissen te delen met de zaal. Dat alles onder leiding van journalist Tijs van den Brink. De echt smeuïge details bleven achterwege, maar het was wel een zeer boeiende terugblik op het verleden, toen een drankje en een sigaartje onlosmakelijk waren verbonden aan het bedrijven van de politiek. Een heerlijk weerzien ook met burgemeester Pieter van der Zaag die af en toe vilein onder vuur werd genomen door Henk Visscher. En er was zelfs een heel blok gewijd aan de meest controversiële wethouder aller tijden: Jaap van der Steege. Wiens onwaarschijnlijk goede banden met Den Haag werden geprezen, maar bij wie zijn jongensachtige gedrag wel eens roet in het eten gooide.

Het meeste vuurwerk werd verwacht van Goos Terschegget, maar die hield zijn kruit verrassend genoeg droog. Hij verhaalde voornamelijk over de periode dat hij als wethouder een allesbehalve goede relatie had met de jonker over het afstaan van landbouwgronden ten behoeve van een fietspad langs de Barneveldseweg en hoe hij een groep rondtrekkende woonwagenbewoners weigerde geld te betalen, maar ze resoluut over de gemeentegrens zette.

Nee, dan Bertie Lemstra. De charmante frontlady van destijds de VVD werd er fijntjes door Gijs Blokhuis (SGP) op gewezen dat ze niet christelijk was omdat ze het katholieke geloof aanhing. Ook werd ze door dezelfde Blokhuis erop aangesproken dat ze iets uit haar hoofd moest laten: 'Dat doen we dus niet meer'. Lemstra was zich van geen kwaad bewust en vroeg hem: Wat bedoel je nu, Gijs?' Nou, die gelakte nagels van haar waren uit den boze. Sindsdien heeft ze geen nagellak meer in de gemeenteraad durven dragen.

(Tekst en foto Van der Zwaag: Kees van den Heuvel; foto deelnemers: Harry Koelewijn)

Meer berichten