Ken Froland bezocht ook vaak het graf van zijn vriend Walter Strang op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. (Foto W.S.F.)
Ken Froland bezocht ook vaak het graf van zijn vriend Walter Strang op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. (Foto W.S.F.)

Eerste herdenkingsdienst voor oorlogsveteraan Ken Froland

In de Eshof wordt vrijdag 13 april vanaf 13.30 uur, onder leiding van dominee Ellie Boot, vanaf 13.30 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor oorlogsveteraan Ken Froland. De Canadese soldaat Kenneth Stanley Froland (1922-2017) was tijdens de Tweede Wereldoorlog radiotelefonist bij het Loyal Edmonton Regiment. Froland stierf op 22 mei 2017 in Los Angeles, waarnaar hij na de oorlog met zijn vrouw Ninalou was geëmigreerd.

HOEVELAKEN - Ken kwam met de geallieerde troepen naar Europa om te strijden tegen de Nazi-overheersing. Via Schotland, Italië, Frankrijk en België streed hij mee voor de bevrijding van Nederland. Zijn dienstmaat en vriend Walter Strang sneuvelde daarbij op 19 april 1945 in Hoevelaken. Voor Strang is op Park Weldam een (vernieuwd) monument opgericht en Ken Froland was bij die onthulling op 19 april 2008 aanwezig. Ook was Ken in 2007 bij de onthulling van de Walter Stranglaan in Hoevelaken. Vanaf 2009 is de Walter Strang Memorial voor schoolkinderen uit groep 8 gehouden en Ken was daar tot en met 2016 bij aanwezig om zijn vriend te eren en de kinderen over de verschrikkingen van de oorlog te vertellen en vooral om duidelijk te maken dat Walter niet voor niets zijn leven in een vreemd land had gegeven en dat we hem en alle andere militairen die sneuvelden niet mogen vergeten. In 2015 werd Ken tot ereburger van Hoevelaken benoemd.

In 2017 kwam Ken voor het eerst in jaren niet naar Hoevelaken. Zijn gezondheid liet het niet meer toe. Op 22 mei 2017 overleed hij in zijn woonplaats Los Angeles. Kort daarna werd hij gecremeerd en bijgezet bij zijn vrouw en dochter Sandra. In overleg met zijn zus Inez Jevning, die hem meestal vergezelde naar Hoevelaken, en haar zoon Neil, is een klein deel van zijn as apart gezet. Die as zal na de herdenkingsbijeenkomst verstrooid worden op het strooiveld van de begraafplaats in Hoevelaken. Zo wordt Ken geëerd voor wat hij in zijn leven heeft betekend voor Hoevelaken en zal hij voor altijd met dit dorp verbonden blijven, net als zijn dienstmaat Walter.
Jack Bowen en Hans Brink, gepensioneerd kapitein en luitenant-kolonel van het Loyal Edmonton Regiment, komen hiervoor naar Nederland om tijdens de bijeenkomst te speechen. Ook wethouder Patricia Loozen spreekt en Theo Zuurman, voorzitter van de Walter Strang Foundation, spreekt een 'In Memoriam' uit. Annahes Boezeman, Saskia Verhoeven en Jan Hollander werken als musici mee aan de ceremonie.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze openbare bijeenkomst bij te wonen.

(tekst: Ellie Boot en Theo Zuurman)

Meer berichten