Foto: Yvonne Krol

Hulpdienst Hoevelaken: hulp vragen is niet moeilijk

Door Yvonne Krol

Binnenkort valt de nieuwe flyer van Hulpdienst Hoevelaken bij de inwoners van het dorp in de bus. Deze vrijwilligersorganisatie biedt al sinds 1985 praktische hulp aan Hoevelakers die om wat voor reden dan ook een helpende hand of een steuntje in de rug nodig hebben.

Hoevelaken - Op de voorkant van de flyer staat: Hulp vragen is niet moeilijk. Bestuurslid Trees Brouwer vertelt dat daar intern enige discussie over is geweest, want voor velen is het best moeilijk om toe te geven dat ze hulp nodig hebben. "Maar als je eenmaal de stap hebt gezet, is er geen barrière meer. Die schroom is nergens voor nodig, want onze 70 vrijwilligers helpen graag. Ze zijn zinvol bezig; het is voor hen vanzelfsprekend om anderen te helpen én het geeft voldoening."

Penningmeester Cor de Rijke somt de activiteiten van de Hulpdienst op. "We doen klusjes in en om het huis, zoals een lamp ophangen, de voicemail instellen, de hond uitlaten of het gras maaien. We helpen ook bij de administratie of passen even op de kinderen." "Daarnaast bieden we vervoer aan. De vrijwilligers gebruiken hun eigen auto. Voor de gemaakte kosten vragen ze een kleine vergoeding. Ze rijden naar de winkels voor een boodschap, naar afspraken en naar ziekenhuizen. In het ziekenhuis lopen ze mee naar het consult en wachten tot de cliënt klaar is. Als mensen daar prijs op stellen, gaat de vrijwilliger mee naar binnen. Twee horen meer dan een. Onze vrijwilligers zijn ervaren en getraind. Regelmatig ontstaat er een vertrouwensband en vriendschappen Als het klikt tussen de hulpvrager en vrijwilliger, proberen we steeds dezelfde vrijwilliger in te schakelen."

"We merken dat ouderen vaak behoefte hebben aan gezelschap. Hun kinderen zijn druk met het eigen gezin en werk of wonen ver weg. De bezoekjes die we afleggen bij mensen thuis worden gewaardeerd. Een kopje koffie, een praatje of een spelletje doorbreekt de dagelijkse sleur. Voor een wandeling of een fietstocht zijn de vrijwilligers ook te porren." Verpleegkundige handelingen verrichten we niet. Dat laten we aan professionals over." Trees hoopt dat mensen de flyer bewaren.

Meer berichten
Shopbox