Foto: Ton Koetsier

Nijkerkse (83) veilt haar 4.000 kinderboeken voor goede doel

Door Maria Vedder

Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties heeft voor de komende veiling een opvallend kavel in de catalogus. Een collectie van ruim 4000 kinderboeken van uitgeverij Callenbach, waarvan het oudste exemplaar dateert rond 1900. De boeken worden als één kavel aan de hoogstbiedende online verkocht op maandag 26 maart om 19.00 uur.

NIJKERK - Veilinghouder Ronald van Zadelhoff: ''De opbrengst gaat naar Syrische vluchtelingen in Libanon.'' Het initiatief verloopt in samenwerking met EO Metterdaad, die tijdens de kerstactie 'Geloof, Hoop & Syrië' samen met drie andere christelijke organisaties aandacht vroeg voor de nood onder deze vluchtelingen. Mevrouw W. de Graaf (83) uit Nijkerk was diep geraakt door de uitzending en besloot haar kinderboeken te schenken om zo haar steentje bij te dragen. Op 4-jarige leeftijd kwam het allereerste boekje in haar bezit tijdens zondagsschool met kerst. Toen zij zelf moest onderduiken tijdens de oorlog, vanwege het werk van haar vader bij de spoorwegen in Nijkerk, wisten haar ouders ondanks de gevaren een Callenbach boekje voor haar te bemachtigen met de titel 'Pip uit de woonwagen' door Nel van der Vlis. ''Ik heb dit boekje van voor naar achteren en telkens weer opnieuw gelezen,'' vertelt mevrouw De Graaf. ''Het was een bijzonder bezit tijdens de verschrikkelijke oorlogsperiode.'' Het boekje was de aanzet geweest om de kinderboeken te gaan verzamelen.
In 2016 heeft Dorcas in Libanon een gemeenschapscentrum opgericht in de stad Aley, waar veel activiteiten gericht zijn op kinderen. Naast het feit dat zij er op adem kunnen komen van de traumatische gebeurtenissen en zich weer 'kind' kunnen voelen, krijgen ze psychologische ondersteuning door de hulpverleners en worden ze begeleid met hun huiswerk, zodat ze beter mee kunnen komen in het Libanese schoolsysteem.
Zelf moest mevrouw De Graaf op 14-jarige leeftijd van school. Ze kwam in de huishouding terecht bij degene die de boekjes voor uitgeverij Callenbach corrigeerde en een enkele keer kreeg ze dan ook een exemplaar voor haar collectie. Van Zadelhoff. ''We zetten het in tussen de 400 en 600 euro, maar hopen dat het meer op gaat brengen. Wij rekenen als veilinghuis in dit bijzondere geval dan ook geen kosten.''

Meer berichten
Shopbox