Janneke van Heugten. (Foto: A. Hymmen)
Janneke van Heugten. (Foto: A. Hymmen)

Janneke van Heugten (Nijkerk) vraagt mannen straat op te gaan

NIJKERK - Ook in Nederland is nog steeds grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de media. Zowel in de posities die ze bekleden als de manier waarop ze worden weergegeven. Met de campagne Men4Women vraagt de Nijkerkse Janneke van Heugten (zie foto) met haar Mediaplatform Vaker in de Media en Free Press Unlimited op 8 maart aandacht voor de positie van vrouwen.

''Nederland scoort zeer matig waar het gaat om gendergelijkheid, met name in de media. Mannen kunnen daar wat aan doen. Bijvoorbeeld door op 8 maart op te staan tegen genderongelijkheid in de media'', vindt Janneke van Heugten. In Nederland is 21 procent van de mensen in de media 'vrouw'. Van Heugten: ''Net iets meer vrouwen dan in Bangladesh, maar minder dan in Congo of Pakistan. Het aantal hoofdredacteuren van kranten, vakbladen en publiekstijdschriften in Nederland is 20 procent. Ook in de sector zelf is er in Nederland nog steeds sprake van een glazen plafond, loonkloof, seksisme op de werkvloer en een draaideur-effect, lezen we in Villamedia, het magazine van de journalistenvakbond. Deze cijfers zijn al jaren hetzelfde.
Op 8 maart hebben mannen de kans hier wat aan te doen. Op Internationale Vrouwendag gaan in verschillende landen mannen de straat op tegen genderongelijkheid in de media: Men4Women heet dat evenement. En dat is ook in Nederland hard nodig. We moeten ons de ogen uit het hoofd schamen dat we even slecht scoren dan landen waarvan we dat een stuk vanzelfsprekender vinden. Dat we ook hier stereotyperingen in stand houden die niet goed zijn voor onze zonen en dochters. Die we allemaal een breed palet aan positieve rolmodellen gunnen.
Stereotypen en heersende normen hebben invloed op carrières en persoonlijke levens van vrouwen én mannen. Als je nooit een vrouwelijke expert hoort of ziet over politiek, economie of technologie, kies je minder snel een carrière in die richting. Mannen zien we vaak als leiders op hun vakgebied, terwijl het over hun vaderschap veel minder gaat. Zowel mannen als vrouwen maken zich schuldig aan deze stereotyperingen. Maar om 'schuld' gaat het ons niet, maar om de oplossing. Daarbij hebben vrouwen en mannen elkaar nodig.
Dus, mannen, sta op 8 maart op voor je vrouw, dochter, nichtje, buurmeisje en collega. Ga die (digitale) straat op en laat van je horen. Op de werkvloer, maar ook in al die praatprogramma's, actualiteitenrubrieken, kranten en tijdschriften.
Meedoen kan simpel, ook met een selfie op Twitter betuig je solidariteit. Een A4-statement downloaden kan op www.freepressunlimited.org/nl/men4women''

Meer berichten
Shopbox