Het jongste lid (Jelle Evers, 12) en het oudste lid (Ab Walet, 87) van muziekvereniging Concordia. (Foto: Yvonne Krol)
Het jongste lid (Jelle Evers, 12) en het oudste lid (Ab Walet, 87) van muziekvereniging Concordia. (Foto: Yvonne Krol)

'Toegeleefd naar dit jubileum van Concordia'

NIJKERKERVEEN - Bij muziekvereniging Concordia staat het jaar 2018 vooral in het teken van haar 70-jarig bestaan. Op zaterdag 17 maart vindt er daarom een groots jubileumconcert plaats in De Baggelaar aan de Westerveenstraat 44. De zaal is al open vanaf 19.00 uur. Het gratis toegankelijk concert begint daar om 19.30 uur.
Verenigingslid van het allereerste uur is Ab Walet (87). Als kind speelde de Nijkerkervener al orgel en kon hij noten lezen. "Op de dag dat Concordia werd opgericht - op 2 februari 1948 - werd ik lid. In de begintijd was er natuurlijk weinig geld voor de aanschaf van muziekinstrumenten. Ik moest daarom een jaar op een klarinet wachten. Dat instrument heb ik zo'n drie à vier jaar bespeeld, maar ik wilde iets anders proberen en stapte daarom over op de trombone. Ook dat instrument heb ik een aantal jaren met veel plezier bespeeld. Pas bij de bariton had ik het gevoel dat er echt leven in zat.
''Voor blaasinstrumenten heb je veel lucht en sterke longen nodig. Nu ik ouder word merk ik dat het voor mij moeilijker wordt. Ik heb echt toegeleefd naar dit jubileumjaar. Als dat erop zit, stop ik er echt mee. Ik blaas dan alleen nog maar heel incidenteel een partijtje mee." Ab herinnert zich de tijd dat Concordia met minstens 60 muzikanten op de weg liep. "Tegenwoordig hebben de mensen het druk met gezin, studie, werk en sport. Mensen kiezen minder vaak voor muziek, terwijl je daar zóveel energie van krijgt. Kom erbij, zou ik zeggen. Ik heb dit ook altijd naast mijn werk kunnen doen. Ik was loswerker en heb bij de boer, in de kistenfabriek en in de bouw gewerkt. Later werd ik omgeschoold tot timmerman. ''In weer en wind ging ik 's avonds op mijn fiets naar Concordia. Tijdens een flinke storm waaide een keer m'n pet van mijn hoofd - zó het weiland in. Ik dacht nog... die vind ik nooit meer terug. Toen zag ik zag iets in het donker glinsteren, net toen de maan door de wolken scheen. Precies op de klep van mijn pet. Ik heb 'm nog lang gedragen."
Iemand die al zeven jaar bij Concordia speelt, is Jelle Evers. Hij bespeelt het drumstel, de snaredrum, trio trom en bij-instrumenten. Met zijn twaalf jaren is hij het jongste lid. Jelle vertelt hoe hij bij Concordia is gekomen. "Ik zag een muziekoptocht met blaas- en slagwerk en was meteen verkocht. Bij Concordia mocht ik als vijfjarig jochie op de grote trom meeslaan. Omdat ik er niet goed bij kon, hebben ze me op een verhoginkje gezet."
Dat Jelle de jongste is maakt hem niet uit. "Ik kom om te drummen en wat ik ook leuk vind is dat de andere leden af en toe vragen hoe het met me gaat." Jelle Evers zit op het Corlaer College in Nijkerk. ''Er is één klasgenoot die ook drumt, maar die speelt bij het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps."
Jelle is een topper, hoor", zegt Ab Walet. "Zo moeten we er meer van hebben bij de muziekvereniging!"
Henk Kas, die al 45 jaar bij Concordia zit en verschillende bestuursfuncties heeft bekleed, legt uit dat de vereniging meer jeugdleden wil aantrekken. "We nemen deel aan het MIDS project (Muziek In De Scholen). Dit is een vijfjarig project waarbij we samenwerken met de Van Rootselaarschool. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met muziek en hen te stimuleren hier iets mee te doen. De schoolkinderen studeren een aantal nummers in, waarna we samen met Concordia leden een concertje geven voor publiek dat voornamelijk bestaat uit familieleden."
Kas: "Het project loopt ten einde en we brainstormen op dit moment over de vraag hoe we meer leden kunnen werven. Met het genereuze sponsorbedrag van 1.500 euro dat we van Ries en Bas van Elteren van hoveniersbedrijf Meker Tuinen hebben gekregen, willen we gebruiken voor een programma om jonge leden te werven. Belangstellenden - jong en oud - kunnen sowieso vier gratis proeflessen volgen. Bespeel je nog geen instrument, dan kan je bij ons een opleiding volgen. De vereniging stelt het instrument beschikbaar."
Naast het fanfarekorps, heeft muziekvereniging Concordia een malletband en mini- en majorettes. De malletband bespeelt niet alleen verschillende trommels, maar ook xylofoons, vibrafoons, marimba's en marching bells. "Je krijgt dan meer melodisch slagwerk", zegt Henk Kas. "Ons fanfareorkest en onze malletband treden apart op, maar we werken ook aan combi-optredens waarbij we gezamenlijk musiceren. De minirettes en majorettes oefenen in sporthal De Baggelaar en het Dorpshuis op twirlen met een baton en het geven van shows. Samen zijn we een volwaardige muziekvereniging met leden die niet alleen uit Nijkerkerveen komen, maar ook uit Nijkerk, Hoevelaken en daarbuiten."
Kas: "Alle ogen zijn nu gericht op het jubileumconcert. We zullen dan muziek uit de oude doos afwisselen met moderne muziek. Eén van de muziekstukken die we momenteel instuderen is de themesong 'Pirates Of The Caribbean'. Opzwepende muziek, waar je kippenvel van krijgt. Bezoekers kunnen meedoen met een prijsvraag en een loterij. Iedereen is van harte welkom."
Informatie is te vinden op www.concordia-nijkerkerveen.nl. Voorzitter Mario Wijngaarden is bereikbaar via een e-mail naar: voorzitter@concordia-nijkerkerveen.nl en tel. 06-2533 2031.

(Tekst: Yvonne Krol)

Meer berichten
Shopbox