Gastcolumn Janneke van Heugten: 'Maak een vrouw zichtbaar!'

Wie de wereld een stukje beter wil maken, moet zichtbaar zijn en aan die zichtbaarheid kan iedereen die mag stemmen bijdragen. Stem dus op een vrouw op 21 maart!
Ik ga wel eens een grens over. Zo jutte ik mijn klasgenoten van groep 8 van de basisschool op om tijdens Prinsjesdag samen met mij in Den Haag over de dranghekken te klimmen. De ministers kregen mijn zelfgemaakte flyer in de handen gedrukt waarop stond dat er meer bomen gepland moesten worden. Toen minister Nijpels naar aanleiding van deze actie bij ons op school kwam en de media interviews met ons kwamen afnemen, was de initiatiefnemer onzichtbaar. Ik hield mij op de achtergrond, terwijl een ander kind uit de klas het verhaal hield alsof hij het bedacht had.
Het gevoel iets te willen betekenen, is er altijd geweest. Tijdens mijn studie Voorlichting, Publiciteit & Informatie liep ik bijvoorbeeld stage bij Amnesty International in Sydney. Met het hele team demonstreren, deed ik met plezier. Als ik echter een presentatie moest geven, had ik een week van te voren buikpijn.

Onzichtbaar zijn is een groot probleem als je gedreven bent. Als je de wereld wilt verbeteren. Als je onzichtbaar bent, word je stem niet gehoord! Toen ik geleerd had om zichtbaar te zijn zodat ik het verschil kon gaan maken, ben ik ook anderen daarbij gaan ondersteunen. Onder meer in de politiek.
Zo sprak ik laatst In Tunesië voor de Raad van Europa over het belang van een verscheidenheid aan stemmen in de media. In Tunesië is het in de wet vastgelegd dat mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in de politiek. Ook in de gemeenteraden. Zij laten het geluid van de helft van de inwoners niet verloren gaan. In Nederland is maar 28 procent van alle raadsleden vrouw. De gemeente Nijkerk zit nog op het landelijk niveau van 1994 (22 procent). Bij PRO21 zitten er zes vrouwen bij de eerste tien kandidaten. Helaas vind je op de lijsten bij de andere partijen onvoldoende vrouwen. Het smoesje 'we gaan voor kwaliteit en hebben daarom weinig verkiesbare vrouwen op de lijst' staat in schril contrast met de ruime keuze aan gedreven, slimme en maatschappelijk betrokken vrouwen binnen onze gemeente.
Ik grijp Internationale Vrouwendag dan ook graag aan om de vrouwelijke kandidaten die verkiesbaar zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op te roepen om eventuele bescheidenheid overboord te gooien en extra zichtbaar te zijn, zodat iedereen op hen kan stemmen. Ik roep daarom iedere inwoner van Nijkerk op te stemmen voor een juiste afspiegeling van de bevolking. Doet u mee en maakt u een vrouw zichtbaar?
Dit zijn die verkiesbare vrouwen in Nijkerk: Pro 21: 1. Nadya Aboyaakoub-Akkouh, 3. Antoinette de Bruin, 4. Irene Moes, 6. Janneke van Heugten, 7. Linda de Wals en 10. Ester van der Laan. CDA: 2. Cisca van Drie, 4. Trudy Doornhof, en 8. Pam van de Weijer. ChristenUnie SGP: 1. Marina Lanting, 4. Diane Palm en 9. Ineke Boonstra. De Lokale Partij: 1. Patricia van Loozen, 7. Ruby Horst en 9. Joyce Donselaar-Klompenhouwer. VVD: 5. Jolanda Nijeboer-van Dijk en 8. Jacqueline Doppenberg.

Meer berichten
Shopbox