Het pand Westerveenstraat 46 in Nijkerkerveen. (Foto: Yvonne Krol)
Het pand Westerveenstraat 46 in Nijkerkerveen. (Foto: Yvonne Krol)

Stoelendans om pand Westerveenstraat 46

NIJKERKERVEEN - Het pand Westerveenstraat 46 met een perceeloppervlak van 304 m² staat al zes maanden leeg. Sinds 14 februari wordt het door Zijlstra ERA Makelaardij voor 206.000 euro te koop aangeboden op www.fundainbusiness.nl. Dit zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij menig Veender. Het pand is immers al in september 2017 door Stichting De Goede Woning (DGW) verkocht aan huisartsen Van Leeuwen en Van der Schoot van Gezondheidscentrum Nijkerkerveen.

Op 1 september verhuisde DGW van de Westerveenstraat 46 naar de Van Dijkhuizenstraat 55b om ruimte vrij te maken voor het groeiende gezondheidscentrum aan de Westerveenstraat 48. Dit pand grenst direct aan nummer 46. Inmiddels is niet alleen de huisartsenpraktijk gevestigd op nummer 48, maar ook fysiotherapie, verloskunde, logopedie, thuiszorg, psychologie, een diëtist, een servicepunt van apotheek Benu én er vindt bloedafname plaats. Dat het gezondheidscentrum nu kan uitbreiden naar nummer 46 is ideaal. Het pand heeft sowieso een maatschappelijke bestemming.
Met toestemming van de gemeente mocht DGW op 1 september vorig jaar haar intrek nemen in het pand Van Dijkhuizenstraat, dat eigenlijk een bestemming 'wonen' heeft. Aangezien DGW per 30 juni 2018 wordt overgenomen door Woning Stichting Nijkerk is het verblijf op dit adres van tijdelijke aard. De gemeente was blij met de mogelijkheden tot uitbreiding van het gezondheidscentrum.
Het koopcontract was al opgesteld door Van den Bos Notariskantoor in Nijkerk toen de Autoriteit Woningcorporaties (AW) een stokje voor de transactie stak. AW ziet erop toe dat woningcorporaties zich concentreren op hun kerntaak: zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Zij houdt toezicht op het gedrag van woningcorporaties en op hun financiële beheer. AW staat erop dat het pand minimaal één maand openbaar wordt aangeboden voor dezelfde vraagprijs als de overeengekomen verkoopprijs tussen DGW en de huisartsen. Dit is een inbreuk op de gemaakte afspraken tussen DGW en de huisartsen. Laatstgenoemden hebben nu alle recht op een schadeclaim. De beweegredenen van AW zijn voor de betrokken partijen onduidelijk. Niemand is erbij gebaat.
De gemeente heeft een positieve zienswijze afgegeven voor de verkoop aan de huisartsen. Belangrijke overwegingen zijn dat door de verkoop geen sociale huurwoning aan de woningvoorraad in het dorp wordt onttrokken én het feit dat er in het pand een gezondheidscentrum wordt gerealiseerd. Dit draagt bij aan een hogere voorziening in het dorp. Donderdag 15 maart verloopt de door AW verplichte termijn van één maand.

(Tekst: Yvonne Krol)

Meer berichten
Shopbox