Column Theo Zuurman: 'Samen kiezen'

Heeft u ze al gezien? De bordbusters bij de invalswegen van de drie Nijkerkse kernen. Dit zijn de vervangers van de houten reclameborden, waar in het verleden de posters van de politieke partijen opgeplakt werden. Dat werd meestal een zooitje omdat er 'wild' geplakt werd met extra posters, zo niet bij de bordbusters, de gemeente heeft de regie in handen.
Van de vijf partijen hangt een grote poster keurig op volgorde van lijst 1 t/m lijst 5. Wat direct opvalt, naast de verdeling van 50/50 vrouwen/mannen, is dat alle partijen op dezelfde manier posteren, duidelijk de naam van de partij en een bijna beeldvullend portret van de lijsttrekker of van een lokale kandidaat bij de VVD. Bij Pro21 zelfs twee wethouders Nadya en Wim. Allemaal kijken ze recht de camera in en lachen vriendelijk, 'Stem op mij dan komt alles goed, lijken ze in koor te zeggen. Maar dat kan natuurlijk niet, want dan is je stembiljet ongeldig. Ik heb ook een bordbuster in Amersfoort gezien, daar doen maar liefst veertien partijen aan de verkiezingen mee. Het gevolg is dat de posters van een postzegelformaat zijn en de functie van een poster volledig verloren is gegaan, zonde van het (gemeenschaps)geld.

'Moeilijk kiezen'

Maar goed, wij Niekarkers kunnen kiezen uit een handvol partijen. Ik neem de verkiezingsleuzen met u door: CDA 'Samen komen we verder', CU-SGP 'Samen Waardevol', De Lokale Partij 'Vertrouwd, Betrokken en voor Iedereen', Pro21 'Samen, Open en Dichtbij' en VVD 'Samen doen!'. Dat wordt moeilijk kiezen, vier van de vijf beginnen met 'Samen' en 'voor Iedereen' is eigenlijk ook samen. Ik ga op zoek naar de verschillen en raadpleeg de AD.nl/kieswijzer. Aan de hand van 23 stellingen zou ik in het bos de juiste boom vinden. Na het invullen val ik bijna van mijn stoel, drie partijen staan samen met 61% op één: CDA, CU-SGP en Pro21! Zou maar zo de nieuwe coalitie kunnen worden. Mijn stem hebben ze…
Reacties: redactie.nnu@persgroep.nl
(Foto: Fabian Boot)

Meer berichten
Shopbox