Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Gelderse vrijwilligers actief in buurtschap Appel

NIJKERK/APPEL - Vrijwilligers uit alle hoeken van Gelderland trotseerden op 3 maart zaterdag de kou en reisden af naar Nijkerk om daar het buitengebied van het buurtschap Appel een fikse opknapbeurt te geven.
De jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is dé inspiratiedag voor vrijwilligers die het landschap onderhouden. Dit jaar werd deze werkdag georganiseerd door IVN Nijkerk Werkgroep Landschapsbeheer samen met grondeigenaren en lokale vrijwilligersgroepen. Door het ijs ontstonden unieke werkomstandigheden. Vrijwilligers schoonden de heide op, knotten een rij wilgen, maaiden het riet en verwijderden wilgenopslag op het Vogeleiland. Ook ontdekten ze het afwisselende landschap en de stad Nijkerk tijdens excursies.
Wethouder Wim van Veelen heette de landschapsvrijwilligers welkom op het Corlaer College. De middelbare school was het verzamel- en vertrekpunt van de activiteiten en excursies. Gewapend met tientallen zagen, snoeischaren, ladders, handschoenen en extra warm gekleed gingen de vrijwilligers aan de slag. De werkomstandigheden waren uniek want dankzij het ijs konden vrijwilligers op moeilijk bereikbare plekken werken, zoals langs de natte heidevelden op landgoed Appel. Hier zaagden vrijwilligers de opslag van wilgen weg, terwijl schaatsers rondjes draaiden op de bevroren heidevelden. Op de Kruishaarse Berg werd opslag van bramen verwijderd rondom de bevroren poel. Een grote rij wilgen is geknot in Nijkerkerveen. Veel belangstelling was er ook voor de excursies, waaronder een stadswandeling door Nijkerk, een wandeling over het Klompenpad Appelpad en naar wijngaard Aan de Breede Beek.

Meer berichten
Shopbox