Voorzitter Jan Verweij (l.) en secretaris Jan van de Veen. (Foto: Yvonne Krol)
Voorzitter Jan Verweij (l.) en secretaris Jan van de Veen. (Foto: Yvonne Krol)

Start flinke renovatie Van Reenenpark

Bewonersvereniging Van Reenenpark heeft er tien jaar op moeten wachten, maar eind 2018 is een vernieuwd park met vijver, bankjes, wandelpaden en speeltoestellen. Voorzitter Jan Verweij en secretaris Jan van de Veen zijn enthousiast.

NIJKERK - Verweij: "Onze vereniging bestaat uit 30 gezinnen die aan het park wonen. Wij behartigen gezamenlijke belangen zoals het behoud van de karakteristieke woningen uit 1920, het uitbreiden van de sociale cohesie, het invoeren van de preventie WhatsApp én de herinrichting van het park. Aan het park is jarenlang weinig gedaan en al die tijd hebben we overleg gevoerd met de gemeente, Platform Binnenstad Nijkerk, Stichting Stadsgezicht Nijkerk en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit over de herinrichting. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft o.a. te maken het grote aantal betrokkenen én de ontwikkeling van de Oosterpoort en het Molenplein. Dat kreeg prioriteit. In 2011 heeft landschapsarchitect Sjoerd Hoogma een rapport opgesteld over de herinrichting van het park. Het budget hiervoor is 600.000 euro."
Van de Veen: "In eerste instantie hadden de woningen de status 'beschermd stadsgezicht'. Dat houdt in dat de voor- en zijkant van de huizen ongewijzigd moeten blijven, maar dat de rest mag worden verbouwd. In 2015 veranderde de status in 'gemeentelijk monument'. Dat betekent dat voor elke verandering een vergunning nodig is. De gemeente wil het gebied autoluw maken. Enkele bewoners wilden niet alle parkeervoorzieningen kwijt; reden voor de gemeente om parkeren tijdelijk toe te staan. Zodra er in de Parkeergarage Oosterpoort tegen redelijke tarieven geparkeerd kan worden, vervalt de parkeermogelijkheid hier."
Verweij: "Onze vereniging heeft een commissie ingesteld die het park schoon en netjes gaat houden. Het enige dat de gemeente hoeft te doen, is het gras maaien en de kantjes knippen. Ook niet-bewoners maken gebruik van het park. Honden worden er uitgelaten, maar uitwerpselen werden niet opgeruimd. We hebben toen spandoeken geplaatst met het verzoek om de poep zelf op te ruimen. Dat was snel opgelost."
Van de Veen: "We zijn nu bezig om hangjongeren hier aan te pakken. Die maken er regelmatig een bende van. Ze zijn tot diep in de nacht luidruchtig, uiten dreigende taal en dealen. De wijkagent spreekt ze erop aan. We zijn ook in contact met Jongeren Op Straat."
In maart worden nutsvoorzieningen aangelegd en het groen gesnoeid. In april begint de herinrichting. In oktober volgt de beplanting. In december is het park gereed. "Dat hebben we mede te danken aan de goede samenwerking met de gemeente" besluit Verweij.

(Tekst en foto: Yvonne Krol)

Meer berichten
Shopbox