Column Theo Zuurman: Geen 'Majesteitsdag'

Zolang ik me kan herinneren vier ik Koninginne- of Koningsdag, Majesteitsdag lijkt me overigens een beter woord in deze genderneutrale tijd. Dit jaar zou dat de 70ste keer worden, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken in Hoevelaken. Op een grijze zaterdagmiddag zit ik te bekomen van alle commoties rond de afzegging van de Koningsdag en laat mijn gedachten gaan naar gelukkiger tijden.
U moet weten dat ik opgegroeid ben in Huize Scheltus in Amersfoort, een kindertehuis op gereformeerde grondslag en we kerkten in de Grachtkerk. Voor gereformeerden waren toen twee zekerheden. Ten eerste, je stemde op de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) want die was opgericht door Abraham Kuyper, die mede de Gereformeerde Kerk had opgericht. Tijdens de verkiezingen stond er altijd een ARP-bord in onze tuin, mede omdat het huis op een strategisch punt stond. Ten tweede, je was koningsgezind. Juliana was toen Koningin der Nederlanden en resideerde in Paleis Soestdijk.

Tijdens Koninginnedag fietsten we jaarlijks met een groep kinderen, onder begeleiding van een juffrouw, naar Soestdijk om het defilé bij te wonen. In die tijd ging het volk nog naar Hare Majesteit en kwam de koninklijke familie niet onder het volk. De optocht was kilometerslang en de beloning was dat je de koninklijke familie van dichtbij zag en ze vriendelijk naar je zwaaiden. Daarna op de fiets naar huis, zaklopen en koekhappen op het ijsbaanterrein aan de Rubensstraat. 's Avonds de lampionnentocht door de binnenstad, met een vuurwerkshow boven het Randenbroeker bos als afsluiting.
Ik was een jaar of twaalf toen we in de rij voor het defilé stonden en vlak voor onze neus het hek door de Marechaussee gesloten werd. Dat was een gigantische teleurstelling kan ik u verzekeren. Achter ons stond een groep vrouwen in Spakenburger klederdracht en voor hen werd het hek wél even opengedaan. Het is nooit meer goed gekomen tussen mij en Spakenburg…

reacties: redactie.nnu@persgroep.nl.

Meer berichten