Foto: Museum Nijkerk

Expositie José van den Tweel in Museum Nijkerk

Van februari t/m mei 2018 exposeert José van den Tweel in Museum Nijkerk. Tien keramieken beelden van Nijkerks industrieel erfgoed zijn te bezichtigen op de eerste verdieping van het museum. In de expositie staan beelden van o.a. glasfabriek Padang, het Nijkerkse stoomgemaal, de watertoren en de verdwenen Knopenfabriek. Bij de opening onthulde Henk van Elten, de laatste directeur van de Nijkerkse Knopenfabriek, een vitrine met vier beelden. Speciaal voor deze expositie maakte José het laatmiddeleeuwse gasthuis, waarin tegenwoordig het museum zit. Het beeld van het gasthuis is door José geschonken aan Museum Nijkerk.

José van den Tweel werkt vanuit haar atelier aan de Amersfoortseweg 63 in Nijkerkerveen. Naast haar beelden van Nijkerks erfgoed maakt zij ook veel ander werk, te zien op www.vd2l-keramiek.exto.nl. Zelf schrijft José over haar werk: “Mijn werk heeft bijna altijd te maken met (oude) industrie en bedrijfsgebouwen. De kracht en robuustheid van oude fabrieken, de duidelijke vorm is wat mij aantrekt. Maar ook het verval, roestlagen op ketels, afgebladderde of half ingestorte muren. De beelden worden voorzien van een sinter-engobe die weer weggewassen wordt, waardoor de werkstukken een verweerd, gepatineerd uiterlijk krijgen. Mijn inspiratie haal ik uit oude bedrijfsgebouwen en fabrieken in mijn omgeving, maar ook op vakantie of via internet. De wereld is mijn zoekgebied.”

De expositie in Museum Nijkerk is tijdens openingstijden te zien aan de Venestraat nr. 16, zie ook www.museumnijkerk.nl. Groepen zijn na reservering ook op andere tijden van harte welkom.

Meer berichten