Logo nijkerknu.nl


Column Theo Zuurman: 'Perfect Day'

DWDD heeft 2017 afgesloten met een remake van het nummer 'Perfect Day' van Lou Reed en BN'ers werden gevraagd wat hun perfecte dag was. Voor mij was het 22 mei, de sterfdag van oorlogsveteraan Ken Froland. Een sterfdag als Perfect Day, is dat niet een morbide grap, zult u zich misschien afvragen. Ik zal u uitleggen waarom niet.
Op die dag komen diverse data bij elkaar. Op chronologische volgorde: 19 april 1945, soldaat W. Strang sneuvelt in Hoevelaken. Op 4 mei 1946, wordt een monument voor Strang onthuld. Op 20 juli 1988 wordt onze zoon Jeroen geboren en op 4 mei 2005 besluit ik een zoektocht te beginnen naar de 'onbekende' soldaat W. Strang.
Op 12 juni 2007 ben ik in het museum van het Loyal Edmonton Regiment en heb voor het eerst telefonisch contact met Ken Froland die een dienstmaat en vriend van Walter Strang was. In de daarop volgende jaren ontstaat er een bijzondere band met de vriendelijke gentleman Ken. Hij is bij de Walter Stranglaan onthulling op 1 december 2007, bij de onthulling van het vernieuwde monument op 19 april 2008 en acht keer bij de Walter Strang Memorial op/rond 19 april. Ken is een geliefd vaderfiguur voor jong en oud. Door gezondheidsredenen kan hij niet bij de Memorial van 2017 aanwezig zijn.
Jeroen en ik besluiten hem in Los Angeles te bezoeken. Ken weet dat wij komen. Op de vroege ochtend van 22 mei staan we aan zijn bed. Ken ligt in coma in het ziekenhuis, heeft zijn ogen open, maar reageert niet. We bedanken Ken voor alles wat hij voor ons betekend heeft, er komen tranen in zijn ogen. Ik houd zijn hand vast. Het is duidelijk dat hij op ons gewacht heeft. Jeroen legt zijn arm om mijn schouder, zijn warmte voel ik. Voor mij het perfecte vader/zoon moment. Rest In Peace, Ken.

Theo Zuurman

reacties: redactie.nnu@persgroep.nl
(Foto: Fabian Boot)

Meer berichten
Shopbox