Logo nijkerknu.nl

Gastcolumn Theo Zuurman: 'LAN-party'

Sinds het voorjaar komt mijn kleinzoon Rowan van 13 op dinsdagmiddag bij ons en blijft dan ook slapen. Dat kan makkelijk, want onze zoon Jeroen woont nu in Niekark. Rowan woont in Leusden en zit op het Vathorst College 2 havo-vwo, Hoevelaken ligt halverwege. Dagelijks fietst hij twee keer elf kilometer.

Afgelopen dinsdag was ie er rond half drie en had een WhatsAppje gestuurd met de vraag of hij twee vriendjes mee mocht nemen. ''Natuurlijk'', berichtte Margreet. En daar stonden ze met de fiets voor de carportdeur, Rowan, Hidde en Joost. Ik kreeg keurig een hand en ze stelden zich netjes voor. Alle drie hadden een flinke rugtas bij zich. Ze installeerden zich aan de eettafel en haalden een laptop tevoorschijn. Rowan weet intussen waar de verlengsnoeren liggen, dus in no time werden de computers met elkaar verbonden. Blikjes cola en koeken erbij en er kon begonnen worden.
Zelf trok ik me terug achter mijn eigen Apple iMac, beantwoordde wat mails en ging een vluchtelingendiscussie aan op Facebook. Ik ging ook wat te drinken halen en vroeg de schoolvrienden wat ze deden. ''We houden een LAN-party en spelen Prison Architect''. Een wat?

Een LAN-party is een bijeenkomst waar computers op een Local Area Network worden aangesloten en de deelnemers gamen, leert Google me.
Ik ga in gedachten terug naar 1960 toen ik ook 13 was. Na schooltijd gingen we 'puttenvoetballen', twee putten in de straat waren de doelen, kwam de bal daarop of tegenaan dan had je een doelpunt. Helaas kan dit nu niet meer door de vele auto's en in Hoevelaken al helemaal niet, want de putten zijn overwoekerd met gras en onkruid.

'Puttenvoetbal Nederland', idee voor een nieuw computerspel? Voor het WK 2018 zijn we al door het putje afgevoerd, of zou een stukje ducttape Oranje redden?

Theo Zuurman

(reacties: redactie.nnu@persgroep.nl)

(Foto Fabian Boot)

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox