Logo nijkerknu.nl


Stoomgemaal draait op Monumentendag

NIJKERK/PUTTEN - Zaterdag 9 september is het Nationale Monumentendag en veel monumenten zijn dan te bezichtigen voor het publiek. Zo ook het Putter Stoomgemaal.

De komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer afhankelijk van de natuur. Het Putter Stoomgemaal houdt de stoomgeschiedenis levend. De stoomketel is opgestookt en de machine zal het scheprad weer rond laten draaien om het water uit de polder te scheppen. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1886 en de aanwezige stokers en machinist zullen u graag alles over de installatie vertellen.
Dappere kinderen kunnen mee helpen om kolen op het vuur te gooien met een speciaal schepje en als zij dat goed doen krijgen zij een persoonlijk diploma als hulpstoker.
De bezoekers, groot en klein, kunnen een lekker kopje koffie of thee met een koekje in de loods krijgen van onze gastvrouwen. Hier zal als vanouds het historische wasgoed aan de lijn wapperen en zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bewonderen. Voor de ouderen even wat nostalgie snuiven en voor de jongeren verbaasd staan hoe het vroeger was. Het starten van de machine om 11.00 uur wordt begeleidt door een optreden van de djembégroep Bamba Usaka.
Alles is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.
Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10:00 uur. De machine wordt gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur.
Meer informatie vooraf: tel. 033-2453257, 0612644162, 0342-414418 of op www. putterstoomgemaal.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox