Foto: Marjet van Ruitenbeek

Column Dirkje Vantournhout: 'Laaggeletterdheid'

Er zijn mensen die mijn stukjes niet lezen... Dat kan... want niet iedereen hoeft het leuk te vinden. Maar er zijn ook mensen die het niet kunnen lezen. Mensen die het liefst zo weinig mogelijk lezen.
Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in ons land die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Dat zijn veel mensen! Daar zitten vast een paar Nijkerkers bij. Misschien kennen we ze en weten we dat het lezen of schrijven hun moeilijk af gaat. Misschien kennen we ze wel, maar weten we het niet. Dat ze het al die jaren met succes hebben weten te verbergen. Tja, niet iedereen is enthousiast bij het krijgen van een boekenbon.
Maar het is weer even een besef dat het niet alleen om romans of tijdschriften gaat. Hoeveel formulieren moeten we wel niet invullen en dus eerst kunnen lezen? Het is niet alleen de jaarlijkse belastingaangifte die je relatief makkelijk door een ander kan laten invullen. En hoeveel informatiefoldertjes zien we wel niet bij de dokter liggen? En wat denk je van studieboeken en websites? Ik begin een beetje te begrijpen waarom filmpjes gebruikt worden, die zijn dan inderdaad handig. Want een verhaal zien en horen, in plaats van vormgegeven in zwarte letters op wit papier; dan kan er een wereld opengaan.
Volgende week is het de Week van de Alfabetisering. Even weer met de neus op de feiten dat mensen (dus ook schoolgaande tieners) studeren en leeswerk een enorme opgave kunnen vinden. En een oproep aan de mensen die deze moeite herkennen om je er niet voor te schamen. Want we kunnen elkaar helpen! En er zijn gelukkig mogelijkheden om de basisvaardigheden van lezen, schrijven of rekenen op jouw manier te leren.

Aliasdee

(reacties: redactie.nnu@persgroep.nl)

Nieuwsoverzicht

Shopbox

Meer berichten