Logo nijkerknu.nl

Column Dirkje Vantournhout: 'Elektrisch rijden'

Foto: Wijnand Meijboom

In de flat tegenover ons wonen een paar buren die regelmatig een vroege dienst draaien. Dan hoor ik rond vijf uur 's morgens (of zelfs eerder) hun auto's vertrekken. En een buurman op de motor weet de hele wijk te vertellen wanneer hij vertrekt.

Mijn ouders konden vroeger gerust gaan slapen als zij mij als 16-jarige thuis hoorden komen met de scooter. Maar wat als deze herkenningsgeluiden er niet meer zijn. Dat we gaan zoeven in plaats van scheuren. Dat is bijna niet voor te stellen toch? Het eerste waar ik aan denk is dat er een enorme stilte voor in de plek zal komen. En dat klinkt wel enorm fijn! Alhoewel we bij de invoer van het rookverbod in de horeca ook blij dachten te zijn met niet-naar-rook-ruikende kleding … de rooklucht was wel verdwenen, maar we waren minder blij met de zweetlucht die toen onze neusgaten binnen trok… Dus er zal vast ook een nadeel aan dit voordeel zitten.

Een aantal jaar geleden mocht ik drie weken een elektrische scooter van een collega lenen. Ik heb in die weken vaker de claxon (toeter) gebruikt dan in vele jaren ervoor. Want op het fietspad hoorden fietsers mij helemaal niet aan komen. En tijdens een toertochtje heb ik, toen we bijna-maar-nog-niet-helemaal thuis waren, mijn vader moeten bellen voor een lift. De accu was leeg.

Niet echt ervaringen die mij overtuigen van het elektrische rijden. Maar ik zie wel de toekomst voor elektrisch rijden. Natuurlijk wel in combinatie met de voordelen die Noorwegen biedt aan automobilisten van elektrische auto's… niet meer hoeven tanken, maar gratis opladen terwijl je gratis parkeert, gebruik maken van de busbaan (handig tijdens de file) en een leuk belastingvoordeel.

Aliasdee

(reacties: redactie.nnu@persgroep.nl)

Reageer als eerste
Meer berichten