Logo nijkerknu.nl


Veteraan Ken Froland met Theo Zuurman tijdens Bevrijdingsdag 2015. Ken verkeerde toen nog in een goede gezondheid. (Foto W.S.F.)
Veteraan Ken Froland met Theo Zuurman tijdens Bevrijdingsdag 2015. Ken verkeerde toen nog in een goede gezondheid. (Foto W.S.F.)

USA-roadtrip Zuurmannen (deel 2): 'Veteraan Ken Froland heeft op ons gewacht'

LOS ANGELES - De proloog van de USA-Roadtrip startte op zondag 21 mei in Hoevelaken en ging via Düsseldorf en Londen naar Los Angeles. Door een technisch mankement liepen we in Londen een vertraging van zo'n 2,5 uur op en in LA wachtte ons een tijdrovende douanecontrole, tot twee keer toe gaan we op de foto en worden onze vingers gescand. We besluiten niet, zoals ten tijde van het Wilde Westen, een bank te overvallen, want als er in een opsporingsbericht staat dat er twee bankovervallers, met een Midden-Nederlands uiterlijk, gezocht worden hangen we.

We zijn pas om 18.30 uur lokale tijd in 'Hollywood Downtowner Inn', een reistijd van 24 uur! Omdat ik WO2 veteraan Ken Froland (94) had bericht dat we 's middags bij hem langs zouden gaan - het eerste doel van onze USA-Roadtrip - bel ik hem, maar krijg geen contact. Dan bellen we morgenochtend wel direct, besluiten we. Dus maandagochtend gebeld. 'Meneer is in verband met longproblemen met spoed opgenomen in het 'Kaiser Permanente' ziekenhuis een blok verder op', krijg ik te horen. Ken had al hartproblemen en nu met longproblemen erbij voorspelt dat niet veel goeds.
Om 09.00 uur staan Jeroen en ik naast zijn bed waar een verpleger hem een antibioticum toedient. We schrikken en dat is een understatement. Ken ligt aan de beademing, ziet er erg verzwakt uit en staart in het niets. Na de eerste schrik leg ik mijn hand op zijn hoofd en praat tegen hem. ''Knipper maar met je ogen, één keer als het 'ja' is en twee keer als het 'nee' is'', maar er komt geen reactie. Jeroen en ik vertellen hem dat we trots op hem zijn, bedanken hem dat hij tien keer naar Hoevelaken is gekomen om zijn vriend Walter Strang te eren en dat we het fijn vinden om nu bij hem te zijn. Opeens zie ik een paar tranen uit zijn ogen komen. Het komt dus wel aan. Ik houd het ook niet meer droog en voel de arm van Jeroen om mijn schouders. Eigenlijk een heel mooi vader-zoon moment, maar we hadden de start van onze trip wel anders voorgesteld.
Ken vertelde regelmatig dat op het slagveld de band tussen dienstmaten veel sterker is dan die tussen broers en nu is het duidelijk dat Ken met zijn laatste strijd bezig is. Deze strijd kan hij niet winnen is me duidelijk, maar hoe gek het ook klinkt door dit voorval is de band tussen Jeroen en mij ook sterker geworden.
Om 12.00 uur gaan we weg en om 18.00 uur krijgen we bericht dat Ken om 17.45 uur vredig is ingeslapen. Dit kan geen toeval zijn, reageren Hoevelakers op Facebook en 'Ken heeft op jullie gewacht''. 'Rest In Peace Hero Ken'!

Afscheidsbrief Ken Froland

Dit jaar kon veteraan Ken Froland Hoevelaken niet bezoeken. Daarom schreef hij op 17 april nog de volgende brief.

'Sorry dat ik er in mei niet bij kan zijn. Naar Hoevelaken terugkeren hielp mij altijd de bezettingsdagen van 1945 te herleven, maar het bracht mij ook terug naar de plek waar ik mijn beste vriend verloor, Walter Strang. Jullie hebben mij de laatste tien jaren altijd hartelijk welkom geheten. Ik maakte veel vrienden en ik ontmoette honderden schoolkinderen. Ik reed met de bus naar de begraafplaats in Groesbeek, ontmoette senioren in De Stoutenborgh, waaronder slachtoffers van de nazi's. Ik bezocht ook de dorpskerk en genoot van het heerlijke eten in De Foep.

Jullie raakten mijn hart, met jullie vriendschap en gastvrijheid. Maar ik ben nu een oude soldaat en kan niet meer reizen. Blijft trouw aan het Walter Strang Programma. Eer zijn inzet voor jullie land en houd zijn naam levend voor de komende generaties.
Met verdriet in mijn hart, zeg ik: bedankt en tot ziens!'Theo Zuurman

(Hoevelaker Theo Zuurman maakt met zijn zoon Jeroen momenteel een roadtrip door het westen van de USA. In een korte serie vertelt hij over hun avonturen. Deel 1 verscheen twee weken geleden en is nog te lezen op www.nijkerknu.nl via de button 'Krant')

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten