Samenwerking Jabadabadoe en De Hoeve

HOEVELAKEN - Petra Koudstaal (52) is geboren en getogen in Deventer. In 2000 verhuisde ze naar een boerderij in Hoevelaken. Daar startte ze 15 jaar geleden met de kleinschalige kinderopvang Jabadabadoe.

Petra is een bevoegd docente voor het basisonderwijs. In Hoevelaken heeft ze bij 't Blokhuus gewerkt. "Ik ben moeder van twee - inmiddels studerende - kinderen. Ik was ooit van mening dat ouders hun kinderen zelf op moesten voeden. Ik was anti-kinderopvang." Dat meningen kunnen veranderen, blijkt uit het feit dat ze inmiddels 180 kinderen opvangt bij de door haar opgerichte besloten vennootschap Jabadabadoe. Bij deze kinderopvang werken twintig pedagogisch opgeleide krachten. Petra lacht. "Het is een beetje uit de hand gelopen."

De opvang is gevestigd aan de Westerdorpsstraat 54b met uitzicht op de weilanden en een kinderboerderij. Ouders kunnen hun kroost vanaf 07.30 uur naar de opvang brengen. Jabadabadoe biedt verschillende vormen van opvang voor kinderen van nul tot dertien jaar, onder meer voorschoolse opvang (VSO). Petra: "Tegen de tijd dat de scholen beginnen, brengen we de kinderen van de VSO met een Stint naar school. Het voordeel van deze elektrische bolderkar is dat we ermee op de schoolpleinen kunnen parkeren. Vervolgens begeleiden we de kinderen tot in het klaslokaal. Daarna doen we boodschappen voor het middageten van de kinderen die de hele dag bij ons verblijven. Ouders kunnen op ieder moment van de dag inloggen via ons ouderportaal om te zien hoe het met hun kind gaat."

Zo'n anderhalf jaar geleden kwam Petra in contact met Nancy de Graaff, de directrice van de Jenaplanbasisschool De Hoeve. "Wij delen onze visie over de wijze waarop je met kinderen werkt. Vanaf het nieuwe schooljaar neemt Jabadabadoe de tussenschoolse én buitenschoolse opvang voor haar rekening op de locatie van De Hoeve aan de Veenslagenweg 17. Daar worden nog eens 160 kinderen opgevangen. "We werken dan op twee locaties. Het is belangrijk om per locatie de kwaliteit en veiligheid te waarborgen."

De samenwerking tussen Jabadabadoe en De Hoeve gaat nog verder. "Wij hebben samen de ambitie om door te groeien naar een Integraal Kindercentrum (IKC). Dat betekent dat we de komende jaren werken aan één visie, één team en één onderwijsplan. We willen kinderopvang en onderwijs op maat bieden zodat het past bij de ontwikkeling van het kind. Op die manier kan een peuter vanuit een vertrouwde situatie doorstromen naar de basisschool. De regelgeving ten aanzien van kinderopvang en onderwijs ligt echter ver uit elkaar. Daarover zijn wij nu in contact met de gemeente."

Jabadabadoe ontwikkelt zich continu. Momenteel worden de ruimtes gerenoveerd volgens richtlijnen van een pedagogische interieurontwerper. De ruimtes stralen rust en veiligheid uit. Voor elke leeftijdsgroep valt er iets te ontdekken.''Kinderen zijn de toekomst'', vindt Petra Koudstaal. Daarom worden de medewerkers regelmatig bijgeschoold.

De medewerkers van Jabadabadoe omgeschoold naar 'Conscious Discipline'. Dat is een opvoedkundig en wetenschappelijk onderbouwd sociaal emotioneel programma. Het geeft ouders en kinderen vaardigheden waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Kalmte, bemoediging, assertiviteit, keuzes maken, empathie, positieve intentie en consequenties.

Meer informatie over Jabadabadoe en De Hoeve is te vinden op www.jabadabadoe.info en www.dehoeveschool.nl. Petra Koudstaal is bereikbaar op tel. 06 - 15882375 en
via petra@jabadabadoe.info.